Glas Javnosti

ISTORIJSKA ODLUKA BUDENSTAGA: Nemačka zatvara nuklearke elektrane

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemačka će do 2022. ugasiti sve svoje nuklearne elektrane, a do 2038. zaustaviti sva postrojenja za proizvodnju energije iz uglja i drugih fosilnih goriva.

Na osnovu zakona koji je doneo nemački parlament Bundestag , za podršku u prelaznom razdoblju do uspostave energetike s niskim ili nultim nivoom emisije ugljenika, država će prema novom zakonu izglasanom krajem prošle nedelje, do 2038. godine regije u kojima se vadi lignit, operatore elektrana i zaposlene podržati sa ukupnim iznosom do 14 milijardi evra.

Savezna vlada obvezala se da preduzme dodatne mere u iznosu od 26 milijardi evra za stanovništvo u područjima čija se privreda zasniva na proizvodnji uglja.

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer rekao je zakon o napuštanju uglja istorijski te da se njime osiguravaju zaštita klime i održivosti.
- Sve to znači da smanjujemo emisiju ugljen-dioksida za trećinu i stvaramo nova radna mesta za one koji su pogođeni napuštanjem uglja - rekao je Altmajer.

Što se tiče nuklearnih elektrana, novi zakon je operacionalizacija dogovora nemačke vladajuće koalicije s kraja maja, koja se usaglasila da će Nemačka do 2022. godine ugasiti sve svoje nuklearne reaktore.

Nemačka je nuklearkama pokrivala 23 odsto svojih potreba za električnom energijom i moraće do 2022. da pronađe načina kako to da nadoknadi.
Zatvaranju nuklearki protive se četiri velike kompanije: RWE, E.ON, Vattenfall i EnBW, koje njima upravljaju. Smatraju da će se njihovo zatvaranje jako odraziti na nemačku industrijsku bazu.

(Izvor: Seebiz)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR