Glas Javnosti

ISPLIVAO HAMASOV PLAN ZA OKONČANJE SUKOBA: Sastoji se iz tri faze i ultimatuma za Tel Aviv

Svet
Autor: Glas javnosti

Hamas je izneo svoj predlog o prekidu vatre u Gazi koji bi trajao četiri i po meseca i doveo do okončanja rata, kao odgovor na ponudu koju su mu prošle nedelje preneli katarski i egipatski posrednici, uz podršku SAD i Izraela.

Hamas predlaže da se do prekida neprijateljstava dođe u tri faze, svaka u trajanju od 45 dana, prema nacrtu dokumenta u koji je Rojters imao uvid.

Tim predlogom Hamas pristaje na razmenu preostalih izraelskih talaca koje je zarobio 7. oktobra, za Palestince zatvorene u izraelskim zatvorima. Očekuje, takođe, obnovu Pojasa Gaze, potpuno povlačenje izraelskih snage, kao i razmenu tela i posmrtnih ostataka poginulih.


U prvoj fazi, svi izraelski ženski taoci, muškarci ispod 19 godina, stari i bolesni bili bi oslobođeni tokom prve faze, u zamenu za oslobađanje palestinskih žena i dece iz izraelskih zatvora.

Preostali muškarci bi bili oslobođeni tokom druge faze, a razmena tela preminulih u trećoj fazi. Do kraja treće faze, palestinska militantna organizacija očekuje da će strane postići dogovor o okončanju rata.

U dodatku predloga, Hamas je naveo da traži da se oslobodi 1.500 zatvorenika, trećinu od kojih je želi da izabere sa liste Palestinaca kojima je Izrael izrekao doživotnu kaznu zatvora. Primirje bi takođe povećalo snabdevanje hrane i druge pomoći palestinskim civilima u Gazi koji se suočavaju sa glađu i nestašicama osnovnih zaliha.


Državni sekretar SAD Entoni Blinken stigao je protekle noći u Izrael nakon sastanka sa liderima posrednika Katara i Egipta, zbog do sada najozbiljnijeg diplomatskog napora usmerenog na postizanje produženog primirja.

Palestinska militantna organizacija je saopštila kasno u utorak da je pozitivno odgovorila na međunarodni predlog o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca iz zarobljeništva te militantne grupe, „kako bi se obezbedio potpuni prekid vatre“.

U saopštenju objavljenom na Telegram kanalu Hamasa ističe se da je ta grupa predlog prihvatila „u pozitivnom duhu“, da bi se „obezbedio sveobuhvatan prekid vatre, okončala agresija, ukinula opsada i razmenili zarobljenici.

„Time bi se završila agresija na naš narod, osigurala bi se pomoć, skloništa i rekonstrukcija, ukinula opsada Pojasa Gaze i postigla razmena zarobljenika“, dodaje se.


Hamas je poručio i da ceni ulogu Egipta i Katara, kao i „svih zemalja koje žele da zaustave brutalnu izraelsku
agresiju na palestinski narod“.

Ministarstvo zdravlja u Gazi potvrdilo je da je do sada da je najmanje 27.585 Palestinaca ubijeno u izraelska vojnoj kampanji, dok se hiljade ljudi nalazi ispod ruševina zgrada.

Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR