Glas Javnosti

ISPLIVALA BRUKA MAKRONA! Demonstranti probili blokadu, pa stajskim đubrivom napunili rezidenciju predsednika Francuske (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Tokom poslednjih protesta u Francuskoj na kojima se okupilo oko 14.000 ljudi zbog uvođenja obavezne sanitarne propusnice jedan deo demonstanata je uspeo da se probije do rezidencije francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Povod za demonstracije bilo je uvođenje sanitarnih propusnica, koje podrazumevaju dokaz o vakcinaciji, preležanoj bolesti, ili negativni test na korona virusa, a od 21. jula je obavezna za ulazak u zdanja kulture i zabave, kao što su muzeji, pozorišta, ili bioskopi i u kojima nema više od 50 ljudi. Ta propusnica biće u avgustu obavezna za restorane, barove i duža putovanja autobusom, vozom i avionom. Predviđeno je da će ta mera biti uvedena 9. avgusta čime je francuska vlada na čelu sa Makronom još jednom navukla gnev Francuza. 

Naime, na društvenim mrežama se pojavio snimak za koji se tvrdi da je nastao ispred rezidencije francuskog predsednika, a koji nije objavio nijedan francuski medij. 

Na njemu se vidi da su demonstrantni traktorima stigli do zgrade za koju se tvrdi da je Makronova rezidencija i zasuli je đubrivom.

Makronova rezidencija je i decembra 2018. bila meta napada ogorčenih demonstranata kad je više desetina učesnika protesta "žuti prsluci" neuspešno pokušalo da se približi letnjoj rezidenciji francuskog predsednika na Azurnoj obali. Tada je kancelarija gradonačelnika Borm-le-Mimoza, grada u kojem se nalazi rezidencija francuskog lidera saopštila je da su žandarmi uspeli da na miran način spreče demonstrante da se približe rezidenciji.

Francusku, inače, ovih dana potresa serija protesta pa su od juče zbog uvođenja obavezne vakcinacije u štrajku i zdravstveni radnici. 

Francuska će postati država upamćena po protivljenju čitavom sistemu koji građanima prema pisanju portala  BFMTV  "nameće obaveznu vakcinaciju i sanitarnu propusnicu čak i za ugostiteljske objekte".

Kako je danas objavio francuski sindikat vatrogasaca FA/SPP-PATS  nakon zdravstvenih radnika koji su započeli štrajk protiv obavezne vakcinacije i građana koji protestuju protiv sanitarne propusnice, sada je štrajk najavila još jedna državna sila. Sindikalna organizacija koja poziva na štrajk navodi da se ne protivi serumu, ali smatra da obaveza vakcinacije predstavlja "preispitivanje osnova koje idu predaleko". 

(Glas javnosti)

 


 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR