Glas Javnosti

Iran uveo sankcije SAD i Velikoj Britaniji zbog podrške Izraelu

Svet
Autor: Glas javnosti

Iranske vlasti saopštile su da uvode sankcije protiv nekoliko američkih i britanskih pojedinaca i entiteta zbog njihove podrške Izraelu u ratu protiv palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

Iranska diplomatija navela je da se sankcije odnose na sedam Amerikanaca, uključujući generala Brajana Fentona (Bryan), šefa Komande specijalnih operacija, i vice-admirala Breda Kupera (Brad Cooper), bivšeg šefa američkih pomorskih snaga na Bliskom istoku.

Britanski zvaničnici i subjekti na meti sankcija su ministar odbrane Grant Šaps (Shapps) i britanska kraljevska mornarica u Crvenom moru.


Sankcije su najavljene i protiv američkih kompanija „Lockheed Martin“ i „Chevron“ i britanskih kompanija „Elbit Systems“, „Parker Meggitt“ i „Rafael UK“.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova dodalo je da sankcije uključuju „blokiranje računa i transakcija u iranskom finansijskom i bankarskom sistemu, blokiranje imovine pod jurisdikcijom Irana, kao i zabranu izdavanja viza i ulaska na iransku teritoriju“.

Uticaj tih mera na pojedince ili entitete, kao i na moguću imovinu ili transakcije sa Iranom, međutim, ostaje neizvestan.

Iran ne priznaje Izrael i stavio je podršku palestinskom pitanju u centar svoje spoljne politike od Islamske revolucije 1979. godine.


Od početka rata u Pojasu Gaze, pokrenutog 7. oktobra napadom palestinskog islamističkog pokreta Hamas na izraelsko tlo, tenzije su naglo porasle između Izraela s jedne strane, i Irana i njegovih saveznika, posebno libanskog Hezbolaha, s druge strane.

Situacija se zahuktala 13. aprila, kada je Iran sproveo napad bez presedana na Izrael, sa 350 dronova i projektila, od kojih je većina presretnuta uz pomoć SAD i drugih zemalja.

Iranske vlasti su tada saopštile da su delovale u „samoodbrani“ posle smrtonosnog napada pripisanog Izraelu, na iranski konzulat u Damasku 1. aprila.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR