Glas Javnosti

Iran smatra da je Amerika odgovorna za pogibiju njihovog predsednika

Svet
Autor: Glas javnosti

Sjedinjene Države snose odgovornost za pad helikoptera u kojem se nalazio predsednik Irana Ibrahim Raisi jer su američke sankcije usmerene protiv civilnih avijacionih sistema, prenosi agencija Jamaran pozivajući se na visokog iranskog zvaničnika Mohsena Rezaija.

„SAD su dvostruko krive za ono što se dogodilo. Prvo, SAD su i pre iranske revolucije imale obaveze koje se tiču avijacionih sistema i opreme koje nisu ispunili. Drugo, američke sankcije usmerene su protiv civilnih avijacionih sistema Irana“, rekao je general Rezaiji, nekadašnji komandant Revolucionarne garde.

Podsetimo, Generalštab iranske vojske objavio je juče preliminarne rezultate istrage nesreće u kojoj je, prilikom pada helikoptera.

"Nikakvi tragovi metaka na trup helikoptera koji je pao nisu otkriveni. Helikopter se zapalio prilikom udara u brda dok je povećavao visinu ", navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da je helikopter išao planiranom putanjom i da je nije menjao kurs, kao i da je pilot minut i po pre pada bio u kontaktu sa druga dva helikoptera u pratnji.

Raisi i iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan i drugi zvaničnici poginuli su kada se helikopter srušio 19. maja na severozapadu Irana.

U nesreći su takođe poginula dva telohranitelja, dva pilota i jedan član posade, navodi Irna.
Iranski predsednik sahranjen je u rodnom gradu Mešhadu.

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR