Glas Javnosti

IRAN PRETI ODMAZDOM ZA SAJBER NAPAD!

Svet
Autor:

Iran će se osvetiti svakoj zemlji koja sprovedi sajbe napade na njegova nuklearna postrojenja, rekao je šef civilne odbrane, nakon požara u elektrani u Natanzu za koji neki iranski zvaničnici tvrde da je možda bio izazvan sajber sabotažama.

Postrojenje za obogaćivanje uranijuma u Natanzu, čiji se veći deo nalazi pod zemljom, jedan je od nekoliko iranskih objekata koje nadgledaju inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), organizacije Ujedinjenih nacija za nuklearni nadzor.

Iransko najviše bezbednosno telo saopštilo je u petak da je utvrđen uzrok incidenta u nuklearnom postrojenju, ali "zbog bezbednosnih razloga", on će biti saopšten u pogodno vreme.

Iranska Organizacija za atomsku energiju prvobitno je saopštila da se incident dogodio rano u četvrtak u Natanzu, koji se nalazi u pustinji u centralnoj provinciji Išahan.

Na kansije objavljenoj fotografiji jednospratne zgrade od opeke vide se delimično spaljeni krov i zidovi. Vrata koja vise sa šarki ukazuju na to da je došlo do ekslozije u zgradi.

"Odgovaranje na ciber-napade deo je odbrambene moći zemlje. Ako se dokaže da je naša zemlja bila na meti sajber-napada, mi ćemo odgovoriti", izjavio je kasno u četvrtak šef državne civilne zaštite Golamreza Džalali na državnoj televiziji.

Članak koji je u četvrtak objavila državna novinska agencija IRNA bavio se onim što se naziva mogućnošću sabotaže od strane neprijatelja kao što su Izrael i Sjedinjene Države, mada nije prestao da ih optužuje direktno.

U međuvremenu je visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borel izjavio je da je primio pismo kojim Teheran aktivira mehanizam za rešavanje sporova u okviru međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, a kojim Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku optužuje da ne ispunjavaju svoj deo dogovora.

 Borel, koji je koordinator sporazuma pod nazivom Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, juče je izjavio da je u pismu iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif zatražio pravni lek primenom mehanizma o rešavanju sporova, kako je navedeno u odeljku 36. tog sporazuma.

(Izvor: Tanjug//VoA)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR