Glas Javnosti

Irak oduzeo licencu Rojtersu zbog vesti o korona virusu

Svet
Autor: Glas Javnosti

Irak je privremenuo ukinuo dozvolu emitovanja britanskoj agenciji Rojters, nakon što je objavila priču u kojoj se navodi da je broj zaraženih od korona virusa u toj zemlji veći od zvaničnih podataka.

Iračko regulatorno telo za medije (CMC) je, kako piše Rojters, toj agenciji privremeno oduzelo licencu na tri meseca i kaznilo je sa 21 milionom iračkih dinara (oko 21.000 dolara) zbog, kako smatra CMC, kršenja pravila medijskog izveštavanja.

Rojtersu je prema izrečenoj meri CMC naređeno i da izda zvanično izvinjenje za javnost zbog pomenute vesti.

U pismu upućenom Rojtersu CMC navodi da je preduzeo ove mere zato što je priča agencije objavljena u trenutnim okolnostima i zbog toga ima "ozbiljne posledice za socijalnu bezbednost i zdravlje".

Rojters je u odgovoru CMC naveo da stoji iza svoje priče, koja je, kako tvrdi, zasnovana na više "dobro pozicioniranih zdravstvenih i političkih izvora".

Rojters je u odgovoru CMC naveo i da njegova priča ni po čemu ne odudara od stavova iračkog Ministarstva zdravlja.

"Nastojimo da rešimo ovu situaciju i radimo na tome da nastavimo da isporučujemo verodostojne vesti o Iraku", navedeno je u odgovoru Rojtersa.

Rojters je u izveštaju od 2. aprila, pozivajući se na tri lekara uključena u proces testiranja pacijenata u Iraku i zvaničnika iračkog Ministarstva zdravlja, objavio da je u toj zemlji na hiljade potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom, odnosno mnogo puta više od 772, koliko je u tom trenutku bilo zvanično prijavljeno.

Britanska agencija dodaje da je do 13. aprila u Iraku registrovano 1.378 zaraženih od COVID-19, dok je 78 osoba preminulo od posledica virusa.

Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR