Glas Javnosti

IPAK SU SE PREDOMISLILI? Tajland prvo LEGALIZOVAO marihuanu, a sad je zabranjuje

Svet
Autor: Glas javnosti

Nova tajlandska vlada planira uvesti strože zakone o upotrebi marihuane, samo 18 meseci nakon što je zemlja postala prva u Aziji koja je dekriminalizovala ovu biljku.

Iako su opušteni zakoni doneli procvat unosne industrije kanabisa, nova konzervativna vlada ima nameru da ograniči upotrebu isključivo na medicinske svrhe.

Ministarstvo zdravlja Tajlanda objavilo je nacrt zakona koji predviđa značajne novčane kazne i/ili zatvorske kazne do godinu dana za kršenje novih pravila.


Unatoč pooštrenju, medicinski kanabis će i dalje biti dozvoljen, dok će se marihuana i povezani proizvodi ograničiti na medicinske i zdravstvene namene.

Premijer Sreta Tavisin najavio je poboljšanje zakona o kanabisu u narednih šest meseci, naglašavajući da je zloupotreba droga ozbiljan problem za Tajland.


Novi zakoni takođe predviđaju zabranu reklamiranja cvetova, ekstrakata kanabisa i drugih proizvoda od kanabisa, dok ostaje ilegalno pušenje marihuane u javnosti.

Ova odluka označava preokret nakon toga što je Tajland postao prva zemlja u Aziji koja je potpuno dekriminalizovala marihuanu u junu 2022. godine. U tom periodu, cvetanje industrije kanabisa privuklo je turiste i doprinelo ekonomskom procvatu, ali sada nova vlada želi ograničiti upotrebu ove biljke na medicinske svrhe.


Ovaj potez izaziva kontroverze među zagovornicima legalizacije koji tvrde da je marihuana pomogla mnogim
Tajlanđanima, od farmera do vlasnika malih preduzeća.

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR