Glas Javnosti

IPAK SE NISU OTCEPILI? Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve nije prekinuo veze sa Moskvom

Svet
Autor: Glas javnosti

Posle jučerašnje objave Ukrajinske crkve pod Moskovskom patrijaršijom da traže nezavisnost oglasilo je Odeljenje za spoljne veze Moskovske patrijaršije.

Jedinstvo između Ruske pravoslavne crkve i Ukrajinske pravoslavne crkve će i dalje biti sačuvano i nastavićemo da ga jačamo. I ubuduće ćemo se moliti u istoj crkvi, izjavio je u subotu mitropolit Ilarion, rukovodilac Odeljenja za spoljne veze Moskovske patrijaršije.

U petak je u Kijevu održan Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve, pa su mnogi novinari požurili da saopšte da je došlo do defintivnog odvajanja Ukrajinske pravoslavne crkve (Moskovskog patrijarhata) od Ruske pravoslavne crkve.



Dan kasnije mitropolit Ilarion je objasnio da je odlukom u petak Ukrajinska pravoslavna crkva samo potvrdila da je ona potpuno samostalna i da njen centar nije u Moskvi već u Kijevu.Ona ne zavisi od Moskve ni administrativno ni finansijski, ni u bilo kojem odnosu. Ali jedinstvo Ruske i Ukrajinske pravoslavne crkve biće sačuvano i dalje ćemo ga podržavati i jačati ga.

"Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve potvrdio je status koji ima ta kanonska crkva od 1990. godine, kada je dobila tomos o samoupravi od ruskog patrijarha Aleksija Drugog. Danas su mnoge sile bačene da unište tu crkvu. Raskolnici pokušavaju da od njih otmu imovinu, vlasti Ukrajine su organizovale progone, a u više oblasti njeni hramovi su zatvoreni, pokušavaju joj promeniti ime...", objasnio je mitropolit Ilarion.


Najnovija odluka se treba sagledavati u kontekstu sadašnje političke situacije u Ukrajini. Neosporno je da je Ukrajinska pravoslavna crkva pod velikim pritiskom vlasti u Kijevu, a u parlamentu je predloženo da se ukinu sve crkve koje imaju "centralu" u inostranstvu. Dakako, to se odnosi samo na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovskog patrijarhata, ali ne i na katolike i grkokatolike kojima je "glavni šef" u Vatikanu.

Ukrajinski mitropolit Onufrije pisao je predsedniku Putinu i molio ga da pusti iz okruženja ukrajinske vojnike koji su bili u čeličani "Azov". Nema sumnje da je mitropolit Onufrije to pisao iz duboko humanih motiva, ali i pod političkim pritiskom vlasti iz Kijeva, jer on dobro zna ko je rušio pravoslavne hramove i tukao sveštenike.

Rečeno je i to da je stvaranje raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine - kojoj je krnji tomos uz posredovanje Vašingtona dao carigradski patrijarh - otežalo situaciju u zemlji i bio jedan od razloga konflikta.

Komisija Ruske pravoslavne crkve razmotriće pitanje izmene status Vilensko-litvanske eparhije, pa je moguće da i ona dobije veću samostalnost u sklopu Ruske pravoslavne crkve.

Vlasti Litvanije iz političkih razloga forsiraju da pravoslavna crkva u toj baltičkog državi bude pod carigradskom patrijaršijom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR