Glas Javnosti

IPAK NEDOVOLJNO: Ni rekordna proizvodnja vetroenergije u 2023. nije dovoljna za dostizanje EU ciljeva

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropska unija je prošle godine izgradila nove vetroelektrane ukupne snage 17 gigavata, što je najviše u jednoj godini, ali je i dalje nedovoljno da bi ispunila klimatske i energetske ciljeve.

Evropsko udruženje vetroindustrije WindEurop saopštilo je da bi EU trebalo da svake godine dodaje po 30 gigavata energije vetra da bi dostigla ciljeve postavljene za 2030. godinu.
Prema podacima WindEurope, EU je prošle godine dobila nove vetroparkove na kopnu snage 14 gigavata i još tri gigavata iz vetroelektrana na moru, što je malo više u odnosu na 2022.

Najviše novih vetroelektrana izgrađeno je u Nemačkoj, zatim u Holandiji i Švedskoj.
Iz energije vetra je prošle godine dobijeno 19% električne energije proizvedene u Evropi. U hidroelektranama je proizvedeno 13%, solarna energija je činila osam, a biomasa tri odsto. Sveukupno, iz obnovljivih izvora je dobijeno 44% električne energije proizvedene 2023.
Prema proceni Međunarodne agencije za energetiku, u Evropi će u periodu od 2024. do 2028. biti instalisano godišnje 23 gigavata nove energije vetra.
Mere predviđene Paketom EU za energiju vetra i Evropskom poveljom o vetru će pomoći u povećanju godišnje izgradnje vetroparkova i jačanju evropskog lanca snabdevanja tom energijom, navodi se u saopštenju organizacije WindEurope i ističe da je najvažnija implementacija na nacionalnom nivou.
Ključne akcije uključuju dalje pojednostavljivanje izdavanja dozvola, poboljšanja u dizajnu aukcija za izgradnju novih vetroparkova i državnu finansijsku podršku za proizvodnju vetroturbina i izgradnju ključne infrasrukture, saopštio je WindEurope12. januara.


Glas javnosti/ B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR