Glas Javnosti

INTERPOL ODBIO IRAN: Gest Teherana dodatno će povećati napetost između SAD i Irana

Svet
Autor: Glas Javnosti

Iako je Interpol iz francuskog sedišta u Lionu saopštio da neće razmatrati zahtev Irana, ocenjujući ga kao politički motivisan, američki predsednik Donald Tramp neće biti uhapšen po nalogu koji je Teheran uputio Interpolu za šefa Bele kuće i još 35 političkih i vojnih zvaničnika SAD zbog sumnje da su umešani u napad na iranskog generala u Bagdadu.

Tužilac u Teheranu Ali Alkasimer je rekao da se Tramp i ostalih 35 osumnjičenih terete za umešanost u napad bespilotnom letelicom u kom je 3. januara ubijen general Kasem Solejmani u Bagdadu. Iran je tražio pomoć Interpola za lociranje i hapšenje osumnjičenih samo nekoliko sati pošto je iz Vašingtona stigao apel da UN produže embargo na izvoz oružja Teheranu, kako "ne bi postale diler oružja za otpadičke režime i terorističke organizacije". Iran je nekoliko sati kasnije izdao crvenu poternicu za predsednikom SAD i za još 36 osoba.

-Optuženi su za ubistvo i terorizam - precizirao je Alkasimer u vezi sa podizanjem optužnice protiv šefa Bele kuće i još 35 američkih zvaničnika.

Identitet optuženih se ne navodi, osim američkog predsednika, a tužilac je rekao da će Teheran nastaviti da sudski goni Trampa i po isteku predsedničkog mandata. Specijalni predstavnik SAD u Iranu Brajan Huk je sve to odbacio:

-To je propaganda koju niko ne uzima ozbiljno i čini da Iranci izgledaju smešno - izjavio je Huk pred novinarima u Saudijskoj Arabiji.

Crvena poternica podrazumeva da lokalne vlasti bilo koje zemlje mogu da lociraju i hapse u ime zemlje koja to zahteva. Ali crvena poternica ne obavezuje zemlje da uhapse, ili izruče, osumnjičene. No, može da ograniči njihova putovanja.

Foto: Tanjug/AP

U američkom napadu dronom kod bagdadskog aerodroma ubijeni su Solejmani, zamenik komandanta iračkih milicija koje podržava Iran, i još pet osoba. Iran je uzvratio napadom balističkim raketama na američke snage u Iraku.

Iako predsednik SAD, prema američkom ustavu, ima velika ovlašćenja u vojnim sukobima, neki saveznici SAD, kao što su Velika Britanija i Nemačka, kritikovali su svojevremeno američki napad na Iran. Legalnost napada dovodili su u pitanje i pojedini kritičari u SAD.

Bivši policajac Derek Šovin (44), optužen za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, pojavio se juče pred sudom putem video-linka. Preostala tri optužena policajca pojavila su se lično. Šovin i još jedan policajac su u zatvoru, dok su ostala dvojica na slobodi, pod kaucijom.

Iranski vojni tužilac za pokrajinu Teheran Golam Abas Torki je saopštio da je ljudska greška razlog obaranja ukrajinskog putničkog aviona u kom je 8. januara poginulo 176 ljudi. Naglasio je da to nije bilo naređenje visokih vojnih zvaničnika i dodao da je uhapšeno troje ljudi, umešanih u nesreću. Avion ukrajinske avio-kompanije poleteo je iz Teherana za Kijev, ali se ubrzo po poletanju srušio.

(Izvor: Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR