Glas Javnosti

INTERENT BITNIJI OD HLEBA: Ilon Mask poslao u orbitu još 60 satelita, cilj je brzi internet i za najsiromašnije (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Kanalizaciju, mogućnost lečenja, pristup obrazovanju, zdravoj hrani i vodi, možda neće imati svi stanovinici planete Zemlje, ali najsavremeniji bežični internet sigurno hoće. Svemirska kompanija "Spejs eks" Ilona Maska lansirala je ove sedmice u orbitu seriju od 60 Starlink satelita, čime je njihov ukupan broj premašio 700.

Veliki plan da obezbedi brzi bežični internet u udaljene delove Zemlje pomoću svojih satelita uskoro bi mogao da se ostvari.Mask, kao izvršni direktor kompanije, tvrdi kako je to dovoljno za pokretanje beta verzije njegovog brzog interneta.

- Jednom kada ovi sateliti dosegnu ciljni položaj, moći ćemo da pokrenemo beta verziju interneta na severu Amerike i nadamo se na jugu Kande - napisao je Mask na Tviteru dodavši da bi njegov brzi bežični internet nakon toga moga stići i u druge zemlje, u skladu s potrebnim regulatornim odobrenjima.

Mask nije precizirao kada će sateliti doseći ciljni položaj, dok astrofizičar Džonatan Mekdauel iz hardvardskog Centra za astrofiziku tvrdi da se to neće desiti pre februara 2021. godine.

Mask je u aprilu rekao da će beta verziju interneta pokrenuti na jesen ove godine, ali će se to najverovatnije desiti tokom idućih nekoliko meseci.

Podsetimo, krajnji Maskov cilj je da omogući svim ljudima na Zemlji da imaju pristup brzom bežičnom internetu, pa čak i najudaljenijim i najsiromašnijim delovima zemlje. To je od velikog značaja za one zemlje koje još nisu sagradile potrebnu infrastrukturu kako bi stanovnicima omogućile pristup mreži.

(Glas javnosti/Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR