Glas Javnosti

INFORMACIJA ZA NAŠE TURISTE: Ovi delovi Grčke biće na udaru jakih oluja i obilnih padavina

Svet
Autor: Glas javnosti

Grmljavinske oluje i obilni pljuskovi zahvatili i Grčku.

Nad Balkanskim poluostrvom nalazi se veoma snažan ciklon, u sklopu njega i hladni front. Pored Srbije i regiona, on je zahvatio čak i Grčku, što je retka pojava u letnjem delu godine.

Jedan od centara ciklona nalazi se nad Srbijom, a hladni front veoma je izražen i prostre se sve preko Severne Makedonije i zapadnih predela Grčke do juga Grčke.


U toku poslepodneva u sklopu hladnog fronta snažane grmljavinske oluje obrušile su se sa Jonskog mora na ostrva u Jonskom moru i na severozapadni, zapadni i jugozapadni deo Grčke. Grmljavinski sistemi zahvatili su i ostrva od Krfa preko Lefkade i Kefalonije do Zakintosa, a na udaru je i jug Pelopneza.

U ovim predelima do kraja dana očekuju se veoma obilni pljuskovi i jake grmljavinske oluje, pa se preporučuje veliki oprez. Inače, u ovim predelima Grčke boravi i veliki broj turista iz Srbije.

U toku večeri grmljavinski procesi zahvatiće i centralni deo zemlje, a do jutra će se proširiti i na severoistočni deo zemlje.

Dakle, oluje i najobilnije padavine najviše će pogoditi oblast Jonskog mora u Grčkoj.

Ipak, u noći na nedelju i u nedelju ujutro pljuskovi sa grmljavinom, uz jak vetar zahvatiće sever i severositok Grčke i šire područja Soluna, kao i delove Halkidikija, ali u znatno blažem obliku nego zapadni deo zemlje i oblast Jonskog mora.

Dobra vest je da se u nedelju tokom dana očekuje stabilizacija vremena i razvedravanje, tako da će veći deo egejskog dela Grčke izbeći padavine i oluje, jer će hladni front sa Jonskog mora i sa zapada i severa zemlje stići oslabljen do istoka i jugoistoka Grčke, što neće biti slučaj u Severnoj Makedoniji gde se u naredna 24 sata očekuju veoma obilne padavine i snažne grmljavinske oluje.


Inače, od pondeljka se u Grčkoj očekuje ponovo pravo letnje vreme, uz sunčano i veoma toplo vreme.

Kiša će dobrodoći opožarenim delovima Grčke da potpomogne u gašenjima šumskih požara, a loša vest je da udari munja mogu izazvati nove požare i to u predelima koja tokom grmljavinskih procesa prođu bez padavina, a tlo je veoma sušno nakon višemesečne suše.

Osim Grčke, kišno i znatno hladnije vreme pokvariće uživanje turistima i na Jadranskom moru, a povratak leta u te predele očekuje se početkom sledeće sedmice, prenosi T02S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR