Glas Javnosti

Indonezija poziva Zapad na manje oštru retoriku prema Rusiji

Svet
Autor: Glas javnosti

Visoki zvaničnici Indonezije pozvali su zapadne lidere da naprave određene ustupke u tome koliko će daleko ići u kritikovanju Rusije zbog rata u Ukrajini, u poslednjem naporu da se samit G20, koji se održava 15. i 16. novembra na Baliju, ne završi bez zajedničke deklaracije, izjavila su trojica neimenovanih diplomata za evropski Politiko.

Isti izvori navode da su zvaničnici SAD, EU, Australije, Kanade i Japana pod pritiskom indonežanskih kolega, sve do predsednika Džoka Vidoda, da pokažu “fleksibilnost i razmotre manje oštru retoriku prema Moskvi”, koju će na samitu predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Vidodo smatra da bi bio njegov “lični uspeh” ukoliko bi se potpisala zajednička deklaracija, rekao je jedan od zvaničnika, dodajući da se indonežanski lider požalio nekoliko puta da će predsedavati “najtežim” samitom G20 ikada.

On takođe nastoji da izbegne izbacivanje Rusije iz organizacije i pretvaranje G20 u G19, nalik onome što se dogodilo 2014. godine, kada je G8 izbacila Rusiju nakon pripajanja Krima i postala G7-preneso politika,rs.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR