Glas Javnosti

Indijska policija displinuje građane motkama (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Indija je juče uvela zabranu kretanja za svojih 1,3 milijardi stanovnika u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, dok se vlada bori da isporuči neophodnu robu i umiri građane, ali se indijska policija po svemu sudeći ne libi da primeni silu kako bi disciplinovala građane.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojima se vidi kako indijska policija primenjuje nasilne mere kako bi građane sklonila sa ulica i sprovela zabranu kretanja. Indija je, inače, nezvanično nazvana “najvećim karantinom na svetu”.

Premijer Narendra Modi uveo je zabranu u trajanju od tri nedelje, rekavši da je to jedini način da se izbegne katastrofa i tako efektivno ugasio treću po veličini ekonomiju u Aziji, prenosi Rojters.

Mnoštvo ljudi preplavilo je prodavnice da bi se snabdeli namirnicama i lekovima u satima pre nego što je zabrana stupila na snagu, iako je Modi rekao da bi to trebalo da bude dostupno tokom celog perioda blokade. Ostali, uključujući radnike, uputili su se kućama na selu iz gradova kao što su Delhi, mnogi čak pešice jer je javni prevoz takođe stao.

Ukupan broj obolelih u Indiji iznosi 606, uključujući 10 smrtnih slučajeva, što deluje malo u poređenju sa Kinom, Italijom i Španijom, ali zdravstveni zvaničnici upozoravaju da se druga najnaseljenija zemlja na svetu suočava sa velikim talasom infekcija ako se ne preduzmu drastične mere.

Do zabrane kretanja došlo je nakon što su dokazi pokazali da je virus, nakon prvog talasa u Delhiju, komercijalnom centru Mumbaja i drugim velikim gradovima, počeo da se širi i po manjim mestima.

To je povećalo opasnost od urušavanja već siromašnog zdravstvenog sistema. Indija ima samo 0,5 bolničkih kreveta na svakih 1.000 ljudi, u poređenju sa 4,3 u Kini i 3,2 u Italiji.

 

Izvor: Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR