Glas Javnosti

IMA SAMO 34 GODINE: Francuska dobila najmlađeg premijera u istoriji

Svet
Autor: Glas javnosti

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) imenovao je u utorak dosadašnjeg ministra obrazovanja Gabrijela Atala (Gabriel Attal) za premijera, dan nakon ostavke premijerke Elizabet Born (Elisabeth Borne).

Atal, koji ima 34 godine, postao je najmlađi premijer u istoriji Francuske i prvi deklarisani homoseksualac na njenom čelu, prenosi AFP. Rekonstrukcija vlade dolazi uoči Olimpijskih igara u Parizu i izbora za Evropski parlament kasnije ovog leta, na kojima Makronove centrističke snage rizikuju poraz od krajnje desnice.

Imenovanje Atala neće nužno dovesti do bilo kakvog većeg političkog pomaka, ali signalizira želju da Makron pokušava da se odmakne od prošlogodišnjih nepopularnih penzionih i imigracionih reformi i poboljša šanse svoje centrističke stranke na junskim izborima za EP, navodi Reuters. Opozicija ne očekuje mnogo od promene na premijerskoj funkciji.


Atal je blizak Makronov saveznik koji je postao poznat široj javnosti kao portparol vlade tokom pandemije virusa Covid-19. Prema nedavnim istraživanjima javnog mnjenja on je jedan od najpopularnijih političara u Francuskoj, a njegovi nastupi u medijima i u parlamentu su zapaženi.

Otkako je pobedio krajnju desnicu i osvojio drugi mandat 2022. godine, Makron se suočio sa protestima zbog nepopularnih penzionih reformi, gubitka ukupne većine na parlamentarnim izborima i kontroverze oko zakona o imigraciji.

Iako Makron ne može ponovo da se kandiduje na predsedničkim izborima 2027. godine, ponovno pokretanje njegove vlade smatra se ključnim za sprečavanje Marin Le Pen (Marine Le Pen) da postane predsednica.


Glas javnosti/ A04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR