Glas Javnosti

IMA NEKA TAJNA VEZA: Kina i Rusija čvrsti partneri

Svet
Autor: Glas javnosti

Osim što joj je potrebna jaka Rusija da pomogne reformu međunarodnog sistema kojim dominiraju SAD, Kini je potrebna Rusija i za dugoročni opstanak, navodi profesor univerziteta u Notingemu Či Meng Taun.

Američki državni sekretar Entoni Blinken prakrično je zapretio Kini sankcijama SAD tokom sastanka ministara inostranih poslova G7 na italijanskom ostrvu Kapri 20. aprila. Najviši diplomata Sjedinjenih Američkih Država opisao je Kinu kao "glavnog davaoca" tehnologije, pomagaču u naoružavanju Rusije, rekavši da Peking podstiče "najveću pretnju evropskoj bezbednosti od kraja Hladnog rata".

Profesor ekonomije na univerzitetu u Notingemu Či Meng Taun u autorskom tekstu za "Konversejšn" navodi da je "Blinken izneo više detalja kada je sleteo u Peking ove nedelje: Iako je Kina ispoštovala zahteve SAD da ne prodaje oružje Rusiji tokom rata u Ukrajini, lista predmeta koje prodaje koji bi mogli da imaju vojnu upotrebu je opsežna. Oni uključuju poluprovodnike, dronove, šlemove, prsluke, alate, mašine i radio uređaje".

Iz Či navodi da će "kineska podrška ratnim naporima Kremlja će verovatno doneti američke sankcije kineskim kompanijama", uz retoričko pitanje:

"Zašto Peking tako vatreno pomaže Moskvi čak i kada će neposredne američke sankcije verovatno pogoršati njene ekonomske probleme".

Odgovor je u potrebi Kine za saveznicima, a za saveznika je, očito, izabrala Rusiju. 

"Kina shvata da, ako želi da razbije monopol na moć, koji imaju Sjedinjene Američke Države, to ne može sama. Osim što joj je potrebna jaka Rusija da pomogne reformu međunarodnog sistema kojim dominiraju SAD, Kini je potrebna Rusija i za dugoročni opstanak".


Predsednici Si Đinping i Vladimir Putin imaju blisko prijateljstvo. Bliskost oba režima postala je očiglednija kroz zajedničku izjavu objavljenu 4. februara 2022. godine, u kojoj se navodi da nema granica za kinesko-rusko prijateljstvo i nema zabranjene oblasti saradnje, navodi Či.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR