Glas Javnosti

ILON MASK u debati na društvenim mrežama otkrio koliki POREZ će platiti: Najveći u istoriji SAD

Svet
Autor: Glas javnosti

Ilon Mask, najbogatija osoba na svetu, objavio je na svom Tviteru nalogu da će za ovu godinu platiti više od 11 milijardi dolara na ime poreza.

Mask se prethodno uključio u javnu debatu na društvenim mrežama o porezu, nakon što se ranije ove nedelje, senatorka Elizabet Voren iz redova Demokratske stranke napisala je na svom Tviter nalogu da bi g. Mask trebalo da prestane da "besplatno opterećuje sve ostale", prenosi BBC.

- Za one koji se pitaju koliko ću platiti porez - platiću više od 11 milijardi dolara za ovu godinu -  poručio je američki milijarder.

Direktor „Tesle” Ilon Mask je plasirao na Tviteru još jedun smelu izjavu, tvrdeći da će ove godine platiti veći porez nego bilo koji drugi Amerikanac u istoriji SAD-a.

Tvit ovog preduzetnika-milijardera je usledio u okviru njegove prepirke sa demokratskom senatorkom Elizabet Voren iz Masačusetsa, koja godinama zagovara porez na bogatstvo, na čijoj bi meti bili ne samo prihodi najbogatijih građana SAD-a, već i njihova ukupna imovina.

„Kad biste otvorili oči na dve sekunde, shvatili biste da ću ove godine platiti veći porez nego bilo koji Amerikanac u istoriji”, napisao je Mask u odgovoru na reakciju Vorenove povodom odluke magazina Tajm da proglasi Maska za „ličnost godine”, prenosi Tanjug.

Vorenova je ranije na Tviteru napisala: „Hajde da promenimo poreski zakon koji privileguje bogate tako što će Ličnost godine zapravo plaćati poreze i skinuti taj teret sa svih ostalih”.

Ekscentrični milijarder je u jednom od svojih odgovora nazvao političarku „senatorkom Karen”, pri čemu se termin „Karen” u američkom žargonu koristi kao pojam za bele žene koje smatraju da zaslužuju poseban tretman ili da imaju pravo na privilegije.

„Podsećate me na vreme kada sam bio dete i kada se ljuta mama mog druga nasumično drala na svakog bez razloga. Molim vas, nemojte zvati direktora zbog mene, senatorko Karen”, napisao je Mask.

Tvrdnje Vorenove da Mask ne plaća mnogo poreza nisu sasvim neosnovane. Prema istrazi ProPablika objavljenoj 2018. godine, Mask nije platio nikakav federalni porez na dohodak te godine i navodno je na ime poreza plaćao manje od 70.000 dolara još 2015. i 2017. godine.

Mask, koji trenutno ne prima platu u gotovinu, pošti je na ime zarade dobio paket opcija na akcije u svojim kompanijama, verovatno duguje saveznoj vladi najmanje 8,3 milijarde dolara za 2021, prema procenama Forbsa.

Osnivač kompanija Tesla i Space Eks, zvanično je proglašen za najbogatijeg čoveka na svetu ranije ove godine.

Portal kompanije Blumberg procenjuje njegovo bogatstvo na 243 milijarde dolara, vrednost kompanije Tesla na oko bilion dolara, a kompanije Space Eks na 100 milijardi dolara.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP