Glas Javnosti

I TATE NA OBAVEZNOM PORODILJSKOM: U Francuskoj očevi na plaćenom odsustvu čak 28 dana!

Svet
Autor: Glas javnosti

Tate u Francskoj imaće na raspolaganju jedan mesec plaćenog odsustva po rođenju deteta. Izostanak sa posla iznosi 28 dana, dvostruko duže nego do sada, saopštio je predsednik Francuske Emanuel Makron. Glavna novina je, u tome šo će sedam dana, u svakom slučaju, biti obavezni da koriste.

Ova obaveza je uvedena da bi se istakla važnost porodičnog jezgra, dovela u ravnotežu važnost oca i majke, podelile obaveze, da bi se steklo poverenje, došlo do zbližavanja s bebom, ostvarila harmonična veza i fizička i emotivna bliskost.

Prethodna mera, u dužini od dve nedelje, uvedena je 2002. godine i Francuska je tada bila jedna od retkih zemalja s tako naprednim zakonom. Posle najnoovijih promena, sada se nalazi na četvrtom mestu u EU po dužini plaćenog odmora za očeve. Španci odobravaju 12 nedelja, što će od sledeće godine porasti na 16, Švedska 60 dana, a Finska 54. Iza Francuske je Portugalija, sa 25 dana.

U Nemačkoj, ne postoji poseban dopust za očeve, već otac i majka deteta mogu između sebe da podele 14 meseci odmora, u visini od 67 odsto od plate, a najviše 1.800 evra mesečno.

U Francuskoj će važiti ista finansijska pravila za očeve kao i za majke. Dobijaće svoju osnovnu platu, s maksimumom od 89 evra dnevno. Španci, koji su najdalje otišli u ovim pogodnostima, očevima isplaćuju 100 odsto plate, Šveđanni 80, a Finci 70.

Tri dana odusustva s posla francuskim očevima će plaćati firma, a ostatak od 25 dana socijalno osiguranje. Računa se da će to državu koštati oko 500 miliona evra godišnje, uz još toliko koliko se izdvaja za dosadašnjih 14 dana.

Odmor će moći da koriste očevi, bez obzira na porodičnu situaciju, odnosno da li su u braku, slobodnoj vezi, razvedeni, razdvojeni, ako žive ili ne u istom stanu s majkom i detetom. Ove pogodnosti će moći da koristi i treća osoba koja nije biološki otac, ukoliko majka živi s njom.

U slučaju da se rode blizanci ili više beba odjednom, očevi će imati pravo na dodatnih sedam dana. Mera stupa na snagu od sredine sledeće godine, a utvrđena je i kazna za firme koje je ne budu poštovale, koja iznosi 7.500 evra.

(Glas javnosti/Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR