Glas Javnosti

I ONI SE MUČE SA INFLACIJOM: Ekonomija Velike Britanije zabeležila spor rast u prvom kvartalu uz dvocifrenu inflaciju

Svet
Autor: Glas javnosti

Ekonomija Velike Britanije zabeležila je spor rast u prva tri meseca ove godine pošto je dvocifrena inflacija usporila potrošnju, a radnički nemiri smanjili proizvodnju u industrijama od transporta pa do zdravstva i obrazovanja.Bruto domaći proizvod se povećao za 0,1% u prvom kvartalu u poređenju sa prethodna tri meseca, saopštio je danas Državni zavod za statistiku.

Banka je takođe poboljšala svoje ekonomske izglede, rekavši da je "glavna slika pozitivnija" nego što je bila ranije ove godine.
- Da budemo jasni, iako Banka Engleske možda veruje da će ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva sada u potpunosti izbeći predviđenu recesiju, zemlja nije dobrog zdravlja - rekao je Deni Hjuson, šef finansijske analize u AJ Bell, investicionoj platformi sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Na mesečnom nivou situacija je još sumornija. Proizvodnja je u martu pala za 0,3% u odnosu na prethodni mesec.
Ekonomija Velike Britanije je pogođena ruskom invazijom na Ukrajinu, sa uporno visokom inflacijom koja je izazvala talas štrajkova radnika čije su plate umanjene rastom cena.
Stopa inflacije u Velikoj Britaniji bila je 10,1% u martu, u poređenju sa pet odsto u SAD i 6,9% u zemljama koje koriste evro.
Ukupna proizvodnja servisnog sektora koji čini 80% ekonomije Ujedinjenog Kraljevstva porasla je za 0,1%.
Optimistične vesti dolaze iz proizvodnih industrija, gde je proizvodnja porasla za 0,1% nakon što nije bilo rasta u prethodnom kvartalu i pet uzastopnih kvartala pada pre toga.

Građevinska proizvodnja se povećala 0,7%, što je šesti kvartal rasta zaredom.
Dok se očekuje da inflacija ubrzano opada u sledećim mesecima pošto prošlogodišnja velika povećanja cena energije i hrane ispadaju iz godišnjeg obračuna, neki ekonomisti počinju da izražavaju zabrinutost zbog naglog rasta kamatnih stopa.
Centralni bankari se bore da izbalansiraju te sukobljene pritiske usred napora da uspore rast cena bez usporavanja ekonomija koje se još oporavljaju od posledica pandemije korona virusa.

Glas javnosti/ B04S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR