Glas Javnosti

I DILERI IMAJU EMPATIJU: Marokanci odbijaju da izvoze hašiš u Izrael

Svet
Autor: Glas javnosti

Trgovina hašišom se smatra jednom od najprofitabilnijih industrija u zemlji, zajedno sa turizmom i izvozom fosfata

Izraelski portal Mako piše da dileri hašiša u Maroku, koji važe za izvoznike najtraženije droge na svetu, odbijaju da je prodaju kriminalcima iz Izraela zbog rata sa Hamasom.


Marokanski hašiš se smatra najkvalitetnijim na svetu, a njegova cena stalno raste. Carstvo maroka hašiša nalazi se u planinama Rif, a vlasti zatvaraju oči na izvoz u inostranstvo u zamenu za mito.

Prema procenama, marokanski prihod od prodaje droge dostiže nekoliko milijardi dolara godišnje. Trgovina hašišom se smatra jednom od najprofitabilnijih industrija u zemlji, zajedno sa turizmom i izvozom fosfata.

Izraelci koji žive u Maroku tvrde da bi bez izvoza hašiša u inostranstvo marokanska ekonomija mogla da propadne. Stotine tona hašiša prodaju se dilerima droge u Evropi i Skandinaviji, objasnio je Izraelac koji živi u Maroku i bavi se švercom droge u Španiju i Francusku.


"U najboljem slučaju nekoliko stotina kilograma marokanskog hašiša stigne do Izraela. Cena kilograma marokanskog hašiša u Izraelu može da dostigne 300.000 šekela (147 hiljada KM). Potražnja za njim u Izraelu je sumanuta jer je veoma kvalitetan, a u Izraelu je sumanuta potražnja za njim. čist i jak“, rekao je Mako.

Prema izraelskom kriminalcu koji je član kriminalne organizacije u regionu Šaron, trgovci drogom u Maroku odlučili su da prestanu da im prodaju hašiš, zbog čega su izgubili desetine miliona šekela.

"Dileri hašiša u Maroku nisu voljni da nam prodaju više hašiša ni direktno ni preko posrednika. Odlučili su da nas izbace zbog rata. Izgubili smo mnogo novca od rata. Najmanje desetine miliona šekela", rekao je on. priznao diler droge iz Šarona.


R., jedan od dilera u planinama Rif, priznao je u intervjuu za Mako da je nametnut bojkot dilerima droge iz Izraela.

"Zašto bi bilo moguće da Izraelci zarađuju za život prodajom marokanskog hašiša kada naša braća Palestinci gladuju i žive u nehumanim uslovima? Kupujte ga negde drugde. Mi više ne prodajemo hašiš Izraelcima", objasnio je on.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR