Glas Javnosti

I 75 godina posle Drugog svetskog rata Nemačka JOŠ ispravilja nepravde prema Jevrejima

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemački Ustavni sud odlučio je sa se Amerikanki, čiji je otac bio Jevrejin kome su nacisti u Nemačkoj oduzeli državljanstvo 1938. godine, ne može osporiti naturalizacija zbog toga što je rođena van braka kao nezakonito dete.

Presuda je potvrdila da su lokalni sudovi diskriminisali ženu koja je 1967. godine rođena u Sjedinjenim Državama u nezakonitoj vezi između Jevrejina nemačkog porekla i Amerikanke.

Prema paragrafu 2. člana 116. nemačkog ustava, svi Nemci kojima je u periodu između 1933. i 1945. godine državljanstvo oduzeto na političkim, rasnim ili religijskim osnovama, mogu da dobiju svoje državljanstvo nazad, a ovo se odnosi i na njihove potomke.

U odluci Ustavnog suda, koja je doneta 20. maja i koja je objavljena juče, navodi se da sva deca koja su rođena u nezakonitoj vezi sa bivšim nemačkim građanima imaju pravo na državljanstvo Nemačke.

Jevrejski aktivisti su istakli da je ova presuda veoma važna i da će imati dalekosežne posledice u pogledu prava na naturalizaciju za potomke nemačkih državljanina progonjenih od strane nacista.

Nemačka je prošle godine usvojila dve odredbe kako bi izbeglicama koji su iz zemlje prebegli zbog nacista, mahom Jevrejima, i njihovim potomcima, olakšala povratak i dobijanje državljanstva.

Ove uredbe su usvojene nakon što su mnogi potomci ovih izbeglica bili nezadovoljni zbog toga što su njihove prijave za državljanstvo odbijene, uprkos pravima koje im garantuje Ustav.

Kriterijumi za dobijanje državljanstva sada su ublaženi, pa tako osobe rođene od majke Nemice i oca koji je stranac imaju pravo na državljanstvo pod uslovom da su rođeni pre aprila 1953. godine, dok i očevi sada imaju pravo da prenose svoje državljanstvo na decu, a ne samo majke.

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR