Glas Javnosti

HVALILI SE DA SU GA UNIŠTILI: Ukrajinci razočarani, ruski brod Vasilij Bikov uplovio u luku Sevastopolj (VIDEO+FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruski patrolni brod Vasilij Bikov, kojeg su Ukrajinci navodno potopili ili teško oštetili, snimljen kako uplovljava u luku Sevastopolj.

Ukrajina je tvrdila da je uništila pomenuti brod, a snimci na kojima se vidi plovilo kako gori kružili su društvenim mrežama. Kako navodi portal The War Zone, snimak zapaljenog broda možda ipak prikazuje komercijalni brod koji je ozbiljno oštećen od zalutalog ruskog projektila na početku sukoba u Ukrajini krajem februara.

Vasilij Bikov je bio prvi patrolni brod projekta 22160 koji je ušao u službu i pušten je u rad 2018. godine. Ruska mornarica sada ima tri ovakva broda u aktivnoj službi, a svi su dodeljeni Crnomorskoj floti koju je Rusija premestila na Krim nakon što je od Ukrajine anektirala to poluostrvo 2014. godine.

Četiri broda projekta 22160 su na pomorskim ispitivanjima od oktobra 2021. godine, a još dva su u izgradnji. Ovakvi brodovi predstavljaju neke od najmodernijih ratnih brodova u ruskoj mornarici danas. Uništavanje jednog takvog broda predstavljalo bi značajan gubitak za Rusiju.
Pored toga, Vasilij Bikov je bio umešan u napad ruske vojske na Zmijsko ostrvo u zapadnom Crnom moru. Tamošnji ukrajinski branioci su stekli gotovo legendarni status nakon što se pojavio snimak na kojem se čuje kako odbijaju da se predaju i poručuju ruskom brodu - "Idi j*bi se".


Od trenutka kada je Ukrajina objavila da je uništila ruski brod postavljalo se pitanje o verovatnoći da li obalski raketni sistemi kratkog dometa mogu da pogode relativno mali cilj, barem po brodskim standardima. U kasnijim izveštajima se navodi da su ukrajinske oružane snage napad izvele koristeći male patrolne čamce da namame ruski brod prema obali.



Postoji mogućnost i da je ruska mornarica prefarbala druga dva patrolna broda projekta 22160, kako prikrila gubitak Vasilija Bikova. Međutim, poređenja između slika današnjeg broda i njegovih slika od pre 7. marta sugerišu da to nije slučaj.



Ukrajinske snage su možda pomešale brod sa drugim ruskim patrolnim brodom, navodi portal i napominje da nema indicija da je snimak zapaljenog broda izmišljen.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR