Glas Javnosti

HRVATSKA SE NE ŠALI: Istra uvela restrikcije vode, prete još rigoroznijim merama

Svet
Autor: Glas javnosti

U Istri je od ponedeljka na snazi restrikcija vode prvog stepena, tj. zabrana korićtenja pitke vode za pranje vozila, ulica, trgova i javnih površina te privatnih i javnih zelenih površina, tuširanja na plažama i kupalištima, a izuzetak su pijace i ribarnice.

Odluka je doneta danas u Puli na sastanku istarskog župana Borisa Miletića sa gradonačelnicima i direktorima vodovoda uz napomenu kako se odluka primenjuje od ponoći s nedelje na ponedeljak.

Mera je doneta jer već neko vreme hidrološka situacija na području Istre nije povoljna, a obilnije padavine se ne očekuju narednih mesec dana, prenose hrvatski mediji.

- Apelujem na sve da štede pitku vodu kako u idućem periodu ne bismo bili primorani da donosimo još restriktivnije mere", rekao je istarski župan Boris Miletić.

Prema njegovim riečima, u ovom trenutku u odluku nisu uključeni poljoprivrednici, a ključno je, kako je rekao, smanjiti potrošnju vode u odnosu na 2019. godinu kako bi se s ovim merama mogle mirno dočekati prve padavine, prenosi Kurir.

Miletić je pozvao sve građane, poslovne subjekte i turiste da racionalno troše pitku vodu. "Svako od nas može da uštedti 10 do 15 posto količine vode kako ne bismo bili primorani da donosimo još restriktivnije mere, sve u cilju stalnog snabdevanja pijaćom vodom naših građana i gostiju."


- Znam da je teško i da mere nisu popularne, ali se nadam da do drugog stepena mera neće doći", rekao je Miletić i dodao da odluka ostaje na snazi dok se hidrološka situacija ne poboljša.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR