Glas Javnosti

HRVATIMA MINIMALAC ISPOD 500 EVRA : Građani naredne godine svoju prvu platu dobijaju u evrima

Svet
Autor: Glas javnosti

Hrvatska je 12. jula i zvanično postala 20. članica evrozone.

Fiksni kurs konverzije za dvojno iskazivanje cena koristi se od 5. septembra 2022, a od 1. januara 2023. godine primenjuje se kao fiksni kurs po kojem se kuna zamenjuje evrom - a građani već sada mogu da izračunaju svoje zarade u jedinstvenoj valuti.

Hrvatski građani će naredne godine svoju prvu platu dobiti u evrima prenosi Telegraf Biz 

Nakon što je Hrvatska juče i zvanično postala članica evrozone, trgovci već mogu iskazivati cene u evrima, piše Poslovni dnevnik, i dodaje da su vlada te zemlje i HNB aktivirali i stranicu www.euro.hr, gde građani mogu saznati odgovore na brojna pitanja vezana za evro.

 

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske, minimalna plata za 2022. godinu je 3.750 kuna, odnosno 497,71 evro. Prosečna plata je 7.452 kune, a preračunato u evre – 989.05. Onaj ko trenutno zarađuje 10.000 kuna, imaće 1.327,22 evra od naredne godine.

Kako podseća hrvatski portal, u prvih 6 meseci, u bankama će biti moguće menjati kune za evre bez naknade, a u narednih pola godine - uz naknadu. Nakon godinu dana, građani će kune moći da menjaju samo u Hrvatskoj narodnoj banci: novčanice trajno, a kovanice do tri godine nakon uvođenja evra.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR