Glas Javnosti

HOROR U GAZI: U bolnici Al Šifa za dva dana umrla 24 pacijenta jer nema struje!

Svet
Autor: Glas javnosti

Portparol Ministarstva zdravlja u Pojasu Gaze Ašraf al-Kidra izjavio je danas da su 24 pacijenta umrla u poslednjih 48 sati u bolnici Al-Šifa gde nema struje, a u koju su izraelski vojnici ušli pre tri dana.

Ti pacijenti su umrli „jer je vitalna medicinska oprema prestala da radi zbog nestanka struje” u najvećem bolničkom kompleksu na palestinskoj teritoriji pod opsadom Izraela, rekao je Al-Kidra.

Većina bolnica u Gazi više nema ni kap goriva za generatore.

Al-Kidra je rekao i da je protekle noći vojska srušila tri zgrade u zapadnom delu kompleksa, bolničku kantinu i odeljenja za održavanje i ljudske resurse.

Izraelski ratni kabinet je danas dozvolio da u Pojas Gaze svakodnevno ulaze dve cisterne sa gorivom, rekli su danas izraelski zvaničnici.

U isto vreme je međutim prekinuta isporuka pomoći u Pojasu Gaze zbog nestašice goriva, saopštile su UN, koje upozoravaju na neposrednu opasnost od gladi u maloj palestinskoj enklavi sa oko 2,4 miliona stanovnika, dok se nastavlja rat između Izraela i Hamasa započet 7. oktobra.

Tog dana je islamska ekstremistička organizacija Hamas pokrenula napade bez presedana, ubivši preko 1.200 ljudi, uglavnom civila u južnom Izraelu, po podacima izraelskih vlasti.

Izraelska vojska je potom neprekidno bombardovala Pojas Gaze, a 27.oktobra je započela kopnene operacije.

Od početka rata u Gazi je poginulo više od 11.500 Palestinaca, među njima dve trećine žena i dece, po podacima tamošnjeg Ministarstva zdravlja.

U proteklih nekoliko dana izraelski tenkovi su stegli obruč u Gaza Sitiju, a prvenstveno oko bolnica, posebno oko Al-Šife za koju Izrael tvrdi da služi Hamasu kao vojna baza, što ta organizacija poriče.

Direktor bolnice Muhamed Abu Salmija kaže da je situacija katastrofalna, a UN navode da je u bolnici oko 2.300 pacijenata, onih koji o njima brinu i raseljenih ljudi.

Oni su bez struje vode i hrane, kažu palestinski lekari i međunarodne nevladine organizacije.

Oko 40 pacijenata na intenzivnoj nezi i prevremeno rođenih beba je umrlo u toj bolnici, jer su respiratori i inkubatori prestali da rade, kako tvrde neki izvori.

Izraelska vojska je rekla agenciji Frans pres da danas nastavlja potragu u bolnici za skrovištima Hamasa.

Ranije danas je saopšteno da je nađena mrtva 19-godišnja devojka vojnik Noa Marsiano u jednoj zgradi. Prethodno je vojska objavila da je nađeno telo Izraelke Jehudit Vajs (65), koja je bila talac Hamasa.

Glas javnosti/B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR