Glas Javnosti

Hongkong: Politika zabrane transrodnim osobama da menjaju pol u ličnim kartama neustavna

Svet
Autor: Glas javnosti

Vrhovni apelacioni sud u Hongkongu presudio je danas da politika, kojom se transrodnim osobama zabranjuje da menjaju pol u ličnim kartama osim ako se ne podvrgnu operaciji pune promene pola, krši njihova prava i da je neustavna.

Sud je jednoglasno stao na stranu žalbi koje su pokrenuli transrodni aktivisti Henri Ce i druga osoba navedena samo kao "Q" i opozvao odluku registracionog komesara o odbijanju promene njihovih prijava za promenu pola na hongkonškim ličnim kartama, preneo je Rojters.

"Posedica politike je postavljanje osoba poput podnosilaca žalbe da moraju da biraju da li da trpe da im se redovno krše prava na privatnost ili da se podvrgnu veoma invazivnoj i medicinski nepotrebnoj operaciji, koja krši njihova prava na telesni integritet", napisale su sudije u presudi.


Jasno je da ovo ne odražava razumnu ravnotežu, politika nameće neprihvatljivo težak teret pojedincima na koje se odnosi, stoji u presudi.


I Ce i "Q" su prošli duge medicinske i hirurške intervencije, uključujući hormonski tretman i uklanjanje grudi, ali je registrator i dalje zahtevao od njih da obave operaciju potpune promene pola, za koju oni tvrde da je nepotrebna i veoma invazivna.

Ce je pozdravio presudu jer će ona rešiti goruće probleme na koje je nailazio zbog posedovanja pogrešne lične karte.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR