Glas Javnosti

HOLIVUD "U RATU" SA KINOM

Svet
Autor: Glas javnosti

Narušeni su odnosi Američke filmske industrije i Kine, ali čelnici filmskih studija se nadaju da će se povratkom Boba Ajgera na mesto izvršnog direktora "Diznija" stvari vratiti na staro i priliv novca iz Kine .

Prema pisanju američkih medija, nekoliko velikih holivudskih studija nema više dozvolu za prikazivanje svojih najnovijih filmskih ostvarenja u Kini.

– Da li Ajger ide u Peking da izgladi stvari? Da li će ponovo biti otvoreno kinesko tržište? – postavio je pitanje jedan izvršni direktor.



Bob Ajger vodio je „Dizni” petnaest godina. Spajajući kreativni njuh sa poslovnim duhom, učinio je kompaniju globalno moćnim gigantom u sferi zabave kupovinom brendova kao što su „Piksar”, „Marvel” i „Lukasfilm”. Od kada se vratio na mesto direktora u novembru, prvo je preuzeo vlasništvo nad „Marvelovim filmskim univerzumom” i još nekoliko najvećih filmskih franšiza na svetu.

Tri najnovija Marvelova filma o superherojima nisu bila prošle godine odobrena za prikazivanje u bioskopima u Kini. Iako se ne otkrivaju konkretni razlozi zbog kojih su zabranjeni, pojedini kineski mediji pišu da Marvelovi filmovi „Crni panter: Vakanda zauvek” Rajana Kuglera i „Tor: Ljubav i grom” Taika Vajtitija nisu dozvoljeni jer imaju LGBT likove. Takođe da je naučnofantastični film „Doktor Strejndž u multiverzumu ludila” Sema Rejmija dobio loše kritike korisnika društvenih mreža posle objavljivanja trejlera.

Popularni „Diznijev” blokbaster „Avatar: Put vode”, koji se prikazuje i u Kini, nije zaradio onoliko koliko se procenjivalo u prvoj nedelji zbog virusa korone, ali je već posle mesec dana dostigao zaradu od 1,7 milijardi dolara, što samo dokazuje da kinesko tržište može drastično da pomogne holivudskim filmovima da ostvare profit. Prema najnovijim izveštajima, „Avatar 2” zaradio je 2,267 milijarde i time je kanadski reditelj Džejms Kameron nadmašio sopstveni rekord, jer sada dva njegova ostvarenja dominiraju na listi najuspešnijih. „Avatar: Put vode” je drugo ostvarenje koje je prihodovalo više od dve milijarde dolara, a treći je „Titanik”, sa 2,240 milijardi.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR