Glas Javnosti

Hleb na kraju dana mora da bude plaćen: 'Zvezde potkrovlja i suterena' ignorišu preporuke, ulice ponovo pune 'prijateljica noći'

Svet
Autor: Glas javnosti

Seksualne radnice, nakon više od dva meseca 'prinudnog odmora', 'povukle nogu' i vratile se na ulicu uprkos riziku od hapšenja i mogućeg širenja zaraze,

Vlasti Zimbabvea donele su odluku o uvođenju ograničenog kretanja krajem marta, nakon što je objavljeno da je koronavirus stigao i u ovu afričku zemlju, a najveći udar doživele su seksualne radnice. Kako je epidemija potrajala, "prodavačice ljubavi" odlučile su da rizikuju i vrate se svom prethodnom poslu, uz nekoliko promena.

Naime, kako prenose tamošnji mediji, najveći broj njih aktivno je tokom popodnevnih časova, dok tek manji deo ostaje veran sitnim satima, iako klijenata nema u prevelikom broju.

Podsećamo, policiji je od 2015. godine zabranjeno hapšenje žena koje se bave prositucijom, ali uprkos tome od preko 60.000 ljudi koji su uhapšeni tokom trajanja epidemije najveći broj čine upravo seksualne radnice.

Kao i mnogi ulični trgovci, seksualne radnice podmićuju policiju na mnogim mestima kako bi ušle u grad Harare, a u izveštaju Foruma za ljudska prava u Zimbabveu pojavio se i podatak da trgovci plaćaju policiji i do pet dolara dnevno kako bi izbegli hapšenje.

U isto vreme, u Grčkoj je totalno drugačija situacija. Tamošnja vlada donela je odluku da od ponedeljka bude dozvoljen i rad bordelima, uz nekoliko pravila. Posete će biti po mušteriji ograničene na 15 minuta, dok je preporuka da, sa ciljem zaštite, i mušterija i radnica budu zaštićeni maskama. Vrata i prozori bi trebalo da budu otvoreni sve vreme, dok će plaćanje biti moguće isključivo karticama. Takođe, vlada je uputila apel da bordeli sačuvaju imena i kontakte korisnika usluga.

Njihovim putem narednih meseci trebalo bi da krene i Holandija.

(Izvor: N1, Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR