Glas Javnosti

Hladan tuš za Kijev! Nisu dobrodošli u NATO

Svet
Autor: Glas javnosti

Direktorka Uprave za nuklearnu politiku u NATO-u izjavila je da Ukrajina nije spremna da pristupi alijansi.

Zemlje NATO-a priznaju da Ukrajina još ne može da pristupi alijansi, rekla je direktorka Uprave za nuklearnu politiku u NATO-u Džesika Koks tokom govora u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu.


„Saveznici su izrazili podršku približavanju Ukrajine NATO-u tokom ovog tranzicionog perioda, priznajući da još nismo na tački gde bi Ukrajina mogla da se pridruži alijansi“, rekla je ona

Кoks je napomenula da Kijev i Brisel imaju još mnogo posla, ali da su važni koraci u tom pravcu već preduzeti na samitu u Viljnusu. Sada, prema njenim rečima, postoji proces „udvostručavanja napora“ da se Ukrajina približi NATO-u.


Prošlog septembra, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio je ubrzanu prijavu za pridruživanje Severnoatlantskoj alijansi. U julu, na samitu u Viljnusu, zemlje bloka su odobrile višegodišnji paket podrške Ukrajini, koji se sastoji od tri tačke: plan pomoći za postizanje kompatibilnosti Oružanih snaga Ukrajine sa standardima NATO-a, stvaranje ukrajinskog Saveta NATO-a i potvrda svog prava da se pridruži bez prethodnog sprovođenja akcionog plana za postizanje članstva.


Ali blok nije naveo nikakav vremenski okvir za pristupanje, na čemu je Кijev insistirao, niti je naveo uslove koji moraju biti ispunjeni da bi se dobio zvaničan poziv

Glas javnosti/A03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR