Glas Javnosti

Hitan apel vladi u Berlinu koja daje nadu Balkancima: NEMAČKOJ POTREBNO 400.000 IMIGRANATA

Svet
Autor: Glas javnosti

Dok su oči radnika sa Balkana najviše uprte u nove mere koje će im olakšati da se dokopaju neke od zapadnih zemalja i nađu svoje uhljebljenje iz Berlina je stigao apel zakoji se hvatajau kao slamku spasa.

Predsednik Nemačke agencije za zapošljavanje Detlef Šele uputio je hitan apel vladi u Berlinu: Nemačkoj je jasno potrebno više imigranata godišnje – zato što joj ponestaje radne snage.

- Nemačkoj ponestaje radne snage“, izjavio je Šele za „Zidojče cajtung“. Kao rezultat demografskog razvoja, broj potencijalno radno sposobnog stanovništva u ovoj godini že se smanjiti za 150.000. Narednih godina će biti mnogo dramatičnije - upozorava Šele, prenosi DW.

Nemačka bi problem mogla da reši ako obuči nekvalfikovanu radnu snagu, i ako onima koji rade skraćeno radno vreme, a to u stvari ne žele, dozvoli da im radno vreme traje duže. Ali, pre svega, ako dovede radnu snagu iz inostranstva. To bi trebalo da odradi nova vlada Nemačke, smatra Šele.

Sve oblasti kritične

- Potrebno nam je 400.000 imigranata godišnje, dakle mnogo više nego proteklih godina. Od negovatelja, preko instalatera klima uređaja, do logističara i fakultetski obrazovanih ljudi. Radne snage će nedostajati u svim oblastima - rekao je šef Agencije za zapošljavanje.

Šele poslednjih dana konstantno ukazuje na lošu situaciju u obučavanju radne snage.

- Mnogi koji se obučavaju i poslodavci jednostavno se – ne pronalaze“, kaže Šele. A ovaj trend se sve više pogoršava. „Čak 31 odsto ljudi koji su se prijavile za obuku, do sada je bez radnog mesta. Istovremeno, 40 procenata mesta za obuku je nepopunjeno - rekao je šef nemačke Agencije za zapošljavanje.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR