Glas Javnosti

HILJADU DOLARA PRIVEZAK: Od olupine srušenog ruskog aviona proizvodi suvenire

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajinski preduzetnik pretvara ostatke olupine oborenog ruskog borbenog aviona u suvenirske priveske za ključeve koje prodaje u inostranstvu.

Time finansira ukrajinske ratne napore, piše Rojters.
"Mnogi prijatelji mi kažu: 1000 dolara? Niko ti neće to dati za ovaj komad metala, to je ludo", rekoa je Jurij Visoven, osnivač "Dronova Ukrajine", prenosi Jutarnji list.
"Ujutro sam se probudio i video na mobilnom da je već prikupljeno 20-30.000 dolara, a konstantno mi se javljaju ljudi i govore da žele da doniraju više. Oni nam govore da je to neverovatna ideja", dodao je, piše B92.

Avion od čijih se ostataka stvaraju suveniri je ruski taktički lovac-bombarder Su-34 koji je ukrajinska vojska srušila iznad grada Borodjanke, severozapadno od Kijeva početkom marta kada su ruske snage pokušavale zauzeti taj grad.


Nakon što su se Rusi povukli i preusmerili svoju invaziju na istočnu Ukrajinu, Visoven je pitao branitelje može li da dobije deo ostataka olupine razbacane po poljima.

Vojnici su mu rekli da su oba pilota aviona poginula. Među olupinama koje je pokazalo ministarstvo bila je kaciga sa šablonom na ruskom s poslednja tri slova prezimena koja završavaju s "-nov", te prazna kožna futrola s oznakom "Burjat".

Rusija ne potvrđuje pojedinosti o svojim vojnim gubicima, a Rojters nije mogao da proveri okolnosti u kojima se avion srušio.

Visoven, koji radi u marketingu, izvlači duguljaste komade olupine duge oko 10 centimetara iz fragmenata trupa.


Potom ih mašinski obrađuje, polira te otisne natpis s podacima o avionu i poruku zahvalnosti kupcu. Svaki je prikladan kao privezak za ključeve te ima ugraviran jedinstven serijski broj.

"Jedinstvenost ovog priveska za ključeve je u tome što smo ga napravili od olupine pravog ruskog aviona", rekao je.

"Ovo je zaista jedinstven poklon onima koji su nam pomogli", dodao je.

Visoven u svojoj kancelariji ima primer termovizijskih dronova koje kupuje za ukrajinsku vojsku od prihoda koje ostvari prodajom privezaka za ključeve.

"Sada kada smo prikupili puno više novca, osećamo puno više odgovornosti", rekao je.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR