Glas Javnosti

HILJADE TONA SMEĆA PO ULICAMA: Pariz zatrpan smećem zbog štrajka skupljača otpada (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Hiljade tona smeća nagomilalo se na ulicama Pariza posle sedam dana štrajka sakupljača otpada, koji se protive Vladinoj penzionoj reformi, saopštila je gradska skupština.

Tri spalionice izvan glavnog grada Francuske pogođene su prekidima u radu zbog kojih su trotoari prekriveni crnim vrećama i prepunim kantama.

Pariska agencija za kućni otpad „Siktom“ saopštila je da je preusmerila kamione za smeće na druga mesta za skladištenje i preradu u regionu i da još nije neophodno da pozove u pomoć policiju, prenosi N1.


Nadležna gradska služba je u poslednjih sedam dana sakupljala smeće samo u polovini pariskih okruga. Štrajk je pogodio neke od najekskluzivnijih oblasti, uključujući peti, šesti i šesnaesti arondisman.

Ostale okruge opslužuju privatne firme koje nisu štrajkovale.
Prema sindikatu CGT, sakupljači otpada i vozači trenutno mogu da se penzionišu sa 57 godina života, ali će se suočiti sa još dve godine rada u skladu sa planiranom reformom, koja i dalje dozvoljava prevremeno penzionisanje onima koji su bili suočeni sa teškim uslovima rada.


Očekivani životni vek radnika službe za sakupljanje smeća je 12 do 17 godina ispod proseka za zemlju u celini, kažu u CGT-u.

Milioni Francuza izašli su na proteste širom Francuske zbog penzione reforme, koja predviđa da se u penziju umesto sa 62 godine odlazi sa 64. Vlada je prihvatila predlog penzione reforme, a predsednik države Emanuel Makron je u pismu sindikatima pokušao da objasni da je podizanje starosne granice neophodno da bi sistem bio finansijski održiv.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR