Glas Javnosti

HILJADE RODITELJA U HOLANDIJI TRAŽI ODŠTETU OD TIKTOKA: Potražuju više od MILIJARDU EVRA!

Svet
Autor: Glas javnosti

Hiljade roditelja u Holandiji traže odštetu u ime svoje dece od platforme TikToka. Kao razlog navodi se to što TikTok prikuplja podatke o maloletnicima bez dopuštanja, i to što su deca izložena opasnostima kroz takozvane izazove.

Holandsko Udruženje za istraživanje informacija na tržištu (SOMI) objavilo je u sredu da roditelji potražuju ukupno više od  1,4 milijardi evra, i prema njima reč je o više od 64.000 roditelja.

Kao razlog se navodi to što TikTok bez dopuštenja prikuplja podatke o maloletnicima radi ciljanog oglašavanja. Uz to, deca su izložena opasnostima kroz takozvane izazove u kojima korisnici platforme traže jedni od drugih da izvrše rizična dela.

 

Zaklada SOMI neprofitna je organizacija posvećena zaštiti temeljnih prava korisnika internet usluga, navode na veb stranici.

TikTok je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance. Operator platforme ranije je objavio da preduzima mere za povećanje sigurnosti mladih korisnika.

 

Prema uslovima korišćenja TikToka, maloletnicima je potreban pristanak njihovih staratelja. Deci mlađoj od 13 godina nije dozvoljeno da koriste aplikaciju.

Kompanija na svojoj veb stranici ističe da su korisnicima dostupne postavke privatnosti, kako bi mogli da „odaberu postavke koje im odgovaraju“.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR