Glas Javnosti

OPOZICIONI MEDIJI NAPADAJU PUTINA: Rusija imala TAJNU JEDINICU za trovanje koja je pokušala da UBIJE suparnika i najvećeg kritičara Navaljnog

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruski FSB je prema pisanju ruskog portala "Bellingcat" glavni krivac za trovanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog jer su kao dobro uigran tim za trovanje doprineli ostvarenju "paklenog plana" koji je na kraju osujećen.

Tim je pratio Navalnija na više od 30 putovanja, izvestio je "Bellingcat" pozivajući se na podatke dobijene od mobilnih telefonija, hotela, prevoznika.

Trojica oficira Federalne službe bezbednosti (FSB) pratili su Navaljnog do Novosibirska. Potom su ga pratili i do grada Tomsk, gde je, prema rečima nemačkih lekara, otrovan novičokom. Oficiri su pripadnici onoga što je opisano kao FSB-ova tajna jedinica za trovanje. Imaju različita znanja i veštine: medicina, hemijsko i biološko ratovanje, specijalne operacije.

 Svrha ove jedinice bila je da eliminiše ljude koje ruska država smatra neprijateljima, navodi "Bellingcat". Svoju analizu zasniva na "obimnim" evidencijama iz mobilnih telefona i drugim dokazima.

Oni su pratili Navaljnog

Tri operativca koji su leteli u Sibir u vreme kada je Navaljni otrovan 20. avgusta 2020. su:

Aleksej Aleksandrov (40), doktor

Aleksej Aleksandrov, kodno ime "Aleksej Frolov". Rođen 16. juna 1981. Aleksandrov je 2006. godine diplomirao na medicinskom fakultetu u Moskvi. Radio je kao lekar za hitne slučajeve, a kasnije kao vojni lekar pre nego što se pridružio FSB-u 2013.

Bio je prisutan u Sibiru u avgustu i u prethodnom navodnom pokušaju trovanja Navaljnog mesec dana ranije u Kalinjingradu.

Aleksandrov je na ovom tajnom zadatku radio pod lažnim imenom i koristio jednokratne telefone. Zbog toga je “Bellingcat” identifikovao Aleksandrova/Frolova kao "ključnog terenskog operativca" u nedavnim pokušajima FSB-a da ubije Navaljnog.

 

Ivan Osipov (44), doktor

Osipov je koristio kodno ime Ivan "Spiridonov". Rođen je 21. avgusta 1976. Njegovo prisustvo na društvenim mrežama nestalo je 2012. godine, što je verovatno i vreme kada se pridružio FSB-u.

Vladimir Panjajev (40)

Vladimir Panjajev je rođen 25. novembra 1980. godine u Serdobsku, u ruskom regionu Penza. Služio je u graničnoj službi FSB-a. Potom je osnovao kompaniju koja prodaje antibakterijske lampe, pre nego što se pridružio FSB-ovom kriminalističkom institutu - poznatom i kao mesto gde se prave otrovi.

Živi u istoj moskovskoj stambenoj zgradi kao i Navaljni. "Bellingcat" veruje da je ovo "nadrealna" slučajnost. Nakon trovanja Navaljnog u Tomsku, adresa za registraciju mu je promenjena u adresu sedišta FSB-a u Lubjanki u centralnoj Moskvi.

Oni su nadgledali operaciju

Najmanje pet drugih FSB-ovaca iz iste jedinice bilo je deo operacije u kojoj je otrovan Navaljni:

Pukovnik Stanislav Makšakov, vojni naučnik

Makšakov je navodno nadzirao zaveru protiv Navaljnog i vodio tim od sedam operativaca koji su je izveli. Redovno je komunicirao sa odredom FSB-a. Makšakov je prethodno radio u Državnom institutu za organsku sintezu u zatvorenom vojnom gradu Šihani-1, poznatom i kao vojna jedinica 61469. Sovjetski naučnici su razvijali novičok 1970-ih u tajnim laboratorijama ovog instituta.

Makšakov podnosi izveštaje generalu Kirila Vasiljeva, direktora Kriminalističkog instituta FSB-a, navodi Bellingcat. Vasiljev je podređen general-majoru Vladimiru Bogdanovu, bivšem šefu Kriminalističkog instituta i zameniku direktora Naučno-tehničke službe FSB-a. Vasiljevu je nadređeni direktor FSB-a Aleksandar Bortnikov. On odgovara ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Oleg Tajakin (40)

Oleg Tajakin, poznat pod kodnim imenom Tarasov, rođen je 6. decembra 1980. Stariji je član ove jedinice za trovanje. Njegovo zaduženje je da koordiniše druge oficire. Služio je u Specnazu ili bazi za specijalne operacije koje su povezane sa FSB u južnom ruskom gradu Jesentuki, kao i u vojnoj jedinici svemirskih snaga 03523.

Godine 2004. Tajakin je diplomirao na medicinskoj akademiji Pirogov u Moskvi. Radio je kao hirurg pre nego što se pridružio kriminalističkom institutu FSB-a.

 

Konstantin Kudrjavcev (41)

Koristi kodno ime Konstantin "Sokolov". Rođen je 11. aprila 1979. Služio je u vojnoj jedinici u Šihaniju. Kudrjavcev je diplomirao na ruskoj Vojnoj akademiji za hemijsko-biološku odbranu pre nego što se pridružio Institutu.

Aleksej Krivošekov (41)

Rođen 11. aprila 1979. Radio je u ministarstvu odbrane pre nego što se pridružio FSB-u u 2008. godini ili oko nje.

Mihail Švec (43)

Poznat pod kodnim imenom Mihail "Stepanov", rođen je 3. maja 1977. Njegova trenutna registrovana moskovska adresa je u ulici Trubeckaja 116 - adresa Centra za specijalne operacije FSB-a.

Baza je povezana sa Vadimom Krasikovim, koga nemačke vlasti optužuju za ubistvo u Berlinu. Krasikov je proveo nekoliko dana u bazi, prema "Bellingcat-u", pre nego što je otputovao u Berlin, gde je ubio čečensko-gruzijskog separatistu. Metapodaci sugerišu da Švec svoje vreme deli između rada u bazi za specijalne operacije i Kriminalističkog instituta.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR