Glas Javnosti

HAOS U VELIKOJ BRITANIJI: Radioaktivni otpad curi iz najopasnijeg atomskog postrojenja

Svet
Autor: Glas javnosti

U britanskom nuklearnom postrojenju Selafild iz ogromnog silosa curi sve više radioaktivnog otpada, koji bi mogao da predstavlja rizik po žitvotnu sredinu i javno zdralje, navodi se u novom tekstu Gardijana u okviru istraživanja koje je trajalo godinu dana.

Gardijan je u ponedeljak objavio da su fabriku nuklearnog otpada Selafild, koja važi za najopasnije mesto u Ujedinjenom Kraljevstvu, hakovale grupe hakera usko povezane sa Rusijom i Kinom. Ističe se da su prvi hakerski napadi na fabriku zabeleženi još 2015. godine, kada su IT stručnjaci shvatili da je u računarsku mrežu postrojenja ubačen malver koji može da se koristi za špijuniranje ili napad na sisteme.

U novom tekstu Gardijana upozorava se da je reč o trošnom postrojenju gde su se otvorile pukotine u rezervoaru toksičnog mulja poznatog kao B30.


To je, kako se ističe, izazvalo diplomatske tenzije Britanije sa zemljama kao što su SAD, Norveška i Irska, koje strahuju da se nadležni u Selafildu nisu u stanju da se uhvate ukoštac sa aktuelnim problemima.

Ukoliko se ovim tempom nastavi curenje radioaktivne tečnosti iz postrojenja pozantog kao "Magnoks" silos za skladištenje "metalne prašine“, za koje se smatra da će se nastaviti do 2050. godine, u tekstu Gardijana upozorava se da bi moglo doći do "značajnih posledica“ poput zagađenja podzemnih voda.

Kako dodatni problem ističu se pukotine u betonskom i asfaltnom omotaču koji pokriva ogromno jezero nataloženog radioaktivnog mulja.

Dokument koji je poslat članovima odbora Selafilda u novembru 2022. i u koji Gardijan imao uvid upozorava na "kumulativni rizik“ od grešaka u rasponu od nuklearne bezbednosti do protivpožarnih i azbestnih standarda.

Katastrofa u Selafildu bila bi gora od Černobilja

Naučnik koji savetuje britansku vladu Velike o uticaju radijacije na zdravlje rekao je za Gardijan da su rizici koje predstavlja aktuelno curenje i druga curenja hemikalija u Selafildu "čvrsto gurnuti pod tepih".


Požar 1957. godine u Vindskalu, kako je to mesto ranije bilo poznato, bio je do sada najgora nuklearna nesreća u Velikoj Britaniji.

Još je izvaštaj EU iz 2001. upozoravao da bi nesreća u Selafildu mogla biti gora od katastrofe u Černobilju 1986. godine, zbog koje je pet miliona Evropljana bilo izloženo radijaciji.

Gardijan naglašava da Selafild sadrži znatno više radioaktivnog materijala od Černobilja.


Glas javnosti/ R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR