Glas Javnosti

HAOS U KAZAHSTANU! Zapaljena Skupština, isključen internet i mobilni, pala Vlada (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Sve je počelo pre tri dana protestima zbog udvostručene cene gasa, a eskaliralo je juče kada su mase demonstranata u nekoliko gradova počele razoružavati policiju i uništavati zgrade državnih institucija.

Policija je pokrenula specijalnu protivterorističku operaciju u Almatiju, gde se nastavljaju neredi i pljačka, a osoblje glavnog aerodroma u Kazahstanu moralo je da pobegne nakon što su antivladini demonstranti zauzeli terminale. 

Predsednik Kasim Žomart Tokajev je izjavio da su "terorističke bande" zaplenile pet aviona u najvećem kazahstanskom gradu, među njima i strane letelice.

On je rekao da je grad izložen napadima, razaranjima i vandalizmu, da su stanovnici Almatija postali "žrtve napada terorista i bandita" i da je slična situacija i u nekim drugim kazahstanskim gradovima, gde, kako je naveo, "terorističke bande zauzimaju infrastrukturne objekte".

Policija je takođe pozvala stanovnike Almatija da ostanu mirni i pruže pomoć organima reda u uspostavljanju ustavnog poretka i javne bezbednosti.

U međuvremenu je saopšteno da je osam policajaca i pripadnika nacionalne garde Kazahstana poginulo, a 317 povređeno u nemirima u toj zemlji.

Vlada je podnela ostavku, ali prema ustavu ove zemlje najmoćniji je predsednik. 

Nekoliko  tv stanica prestalo je sa radom, a u Kazahstanu je isključen internet, a ne rade ni mobilne mreže.

Predsednik Kazahstana Tokajev pozvao je  Rusiju da pomogne Kazahstanu u prevazilaženju onoga što je on nazvao "terorističkom pretnjom".

Rekao je da "terorističke bande obučene iz inostranstva" otimaju zgrade, infrastrukturu i oružje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR