Glas Javnosti

HAOS U IZRAELU! Hiljade ljudi na ulicama Tel Aviva: Traže od Netanjahua da hitno postigne dogovor o taocima (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Hiljade demonstanata izašlo je na ulice izraelskih gradova kako bi zahtevali od vlade da postigne dogovor sa palestinskom militantnom gupom Hamas koji bi omogućio da taoci oteti 7. oktobra u napadu Hamasa budu vraćeni u Izrael.

Najveći protesti organizovani su u subotu uveče u Jerusalimu i Tel Avivu, a za razliku od prethodnih protesta, porodice talaca i antivladini demonstranti marširali su zajedno.

Na nekoliko mesta u dva grada došlo je do okršaja demonstranata i policije, a policija u Tel Avivu saopštila je da je sedam osoba uhapšeno, prenosi Tajms of Izrael.

Hamas je prethodne nedelje objavio dva video-snimka na kojima se vide oteti, a demonstranti su uzvikivali njihova imena, dok su na spominjanje premijera Banjamina Netanjahua i njegove vlade vikali “sramota“.Tajms of Izrael navodi da se veruje da je u Pojasu Gaze ostalo 129 talaca, ali da neki od njih nisu živi, nakon što je 105 talaca oslobođeno tokom jednonedeljnog primirja krajem novembra, a četiri taoca su oslobođena pre toga. Trojicu talaca je spasila izraelska vojska, a takođe su pronađena tela 12 otetih osoba, uključujući tela tri taoca koje su izraelske snage ubile greškom.

Izraelska vojska je potvrdila smrt 34 taoca od onih koje još drži Hamas, pozivajući se na nove obaveštajne podatke i dokaze do kojih su došli vojnici u Gazi.

OBJAVLJEN VIDEO SA TAOCIMA

Hamas je objavio snimak dvojice muškaraca koji su zarobljeni u napadu 7. oktobra prošle godine, od kojih je jedan državljanin Izraela Omri Miran, a drugi državljanin Izraela i Amerike - Kit Sigel.

Na snimku, Sigel, koji izgleda da govori pod prisilom, moli izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da pregovara o sporazumu o oslobađanju talaca sa Hamasom.

Ovo je prvi video Sigela koji je objavljen od kada ga je Hamas kidnapovao zajedno sa suprugom iz njihove kuće u kibucu Kfar Aza 7. oktobra. CNN ne može da proveri gde i kada je snimak nastao, ali taoci su rekli da nisu mogli da proslave jevrejski praznik Pesah, koji se završava u utorak.

 „Ovde sam 202 dana“, rekao je Miran, što sugeriše da je video snimljen u četvrtak. Kancelarija izraelskog premijera odbila je da komentariše snimak. Ovo je drugi video snimak taoca koji je Hamas objavio poslednjih dana. U sredu je teroristička grupa objavila video snimak izraelsko-američkog taoca Herša Goldberg-Polina, koji je kidnapovan sa muzičkog festivala Nova 7. oktobra.


Glas javnosti/Tajms of Izrael/Ag.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR