Glas Javnosti

HAOS U HONGKONGU: Dan nakon usvojenog zakona uhapšeno preko 300 ljudi

Svet
Autor: Glas javnosti

Više od 300 ljudi uhapšeno je u Hongkongu na prvom ptotestu održanom uprkos strogom zakonu koji je Kina donela dan ranije. Policija je upotrebila i vodene topove.

Na ulice je izašlo na hiljade ljudi, a situacija je vrlo brzo postala haotična.

Novi zakon je stupio na snagu u Hongkongu danas, na 23. godišnjicu britanske predaje Hongkonga Kini.

Tokom protesta, hongkonška policija izvršila je prva hapšenja na osnovu tog zakona, uključujući muškarca koji je držao crnu zastavu nezavisnosti, a nedugo zatim i ženu koja je držala transparent na kome je pisalo "Nezavisnost za Hongkong".

Zakon kriminalizuje secesiju, subverziju, terorizam i dogovore sa stranim silama, navode agencije i dodaju da osobe osuđene za takve zločine mogu biti osuđene i na doživotnu zatvorsku kaznu.

Tradicionalno 1. jula održavaju se protesti u gradu, ali policija ove godine po prvi put nije izdala dozvolu za okupljanje.

Šefica vlade Hongkonga Keri Lem izjavila je danas da je zakon ključni korak da se okonča haos i nasilje koje se dogodilo proteklih par meseci u gradu.

- Zakon o nacionalnoj bezbednosti predstavlja najvažniji razvoj u obezbeđivanju veza između Kine i hongkonške posebne administrativne oblasti od primopredaje - rekla je Lemova i ocenla kritike iznete na zakon kao pakosne napade.

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR