Glas Javnosti

Haos u Francuskoj: Blokiran aerodrom, škole zatvorene (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Francuski radnici, nezadovoljni zbog povećanja starosne granice za odlazak u penziju, blokirali su danas pristupe terminalu na pariskom aerodromu „Roasi-Šarl de Gol“, u okviru velikih protesta širom zemlje, što je primoralo neke putnike da tamo stignu peške.

Protest u blizini terminala jedan Roasi neće uticati na letove, saopštio je portparol aerodroma.

Železničke usluge su u prekidu, neke škole su zatvorene, smeće je nagomilano na ulicama, a proizvodnja struje je ugrožena pošto i sindikati u elektranama vrše pritisak na vladu da povuče zakon, koji povećava starosnu granicu za penzionisanje sa 62 na 64 godine.

Protestni skupovi su zakazani za danas širom zemlje, a zbog štrajka je blokirano skladište nafte i gasni terminal u severnom gradu Denkerku.Prema odluci sindikata zaposlenih, terminal će biti blokiran do petka ujutru, a tog dana će odlučiti da li se štrajk nastavlja, rekao je izvor.

Francuska premijerka Elizabet Born, upotrebila je prošle nedjelje specijalnu proceduru da progura nepopularan predlog zakona o penzijama u parlamentu te zemlje bez glasanja, a predsednik Emanuel Makron, je u sredu saopštio da će zakon stupiti na snagu do kraja godine, uprkos porastu nezadovoljstva širom zemlje.„Najbolji odgovor predsedniku su milioni ljudi u štrajku i na ulicama“, izjavio je Filip Martinez, vođa uticajnog radničkog sindikata CGT.

Loran Berže, šef najvećeg francuskog sindikata CFDT, rekao je za BFM TV da vlada mora da povuče zakon o penzijama.

Većina protesta je bila mirna, ali je bes narastao otkako je vlada progurala nacrt u parlamentu bez glasanja, pa je proteklih sedam noći u Parizu i drugim gradovima došlo do spontanih demonstracija sa paljenjem kanti za smeće, barikadama i sukobima sa policijom.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR