Glas Javnosti

HAOS U BRISELU: Poljoprivrednici zasuli policiju balegom

Svet
Autor: Glas javnosti

U Briselu je došlo do incidenta između poljoprivrednika koji danas protestuju ispred sedišta EU i policije, kada je jedna grupa demonstranata probila kordon policije kako bi bliže prišli trgu Šuman koji je je centar protesta.

Učesnici protesta gađali su policiju balegom, pomorandžama i dimnim bombama, a jedan poljoprivrednik je put prekrio slamom, prenosi Brisel Tajms pozivajući se na novinsku agenciju Belga.

Pojedini poljoprivrednici zapalili su bale sena i traktorske gume, a neki su gume bacali ispred ulaza u sedište EU.Poljoprivrednici su rano jutros ušli u grad, a prema rečima portparolke policije Ilse Van de Kir u Evropskom kvartu se nalazi najmanje 300 traktora, koji su blokirali i okolne ulice.

U gradu su se čule sirene i zapaljeno je nekoliko dimnih bombi, a zbog protesta zatvoreno je i nekoliko tunela, puteva i metro stanica.

Agencija AP prenosi da su poljoprivrednici napravili betonske barijere i da su bodljikavim žicama okružili sedište Evropske unije, da su traktori okićeni zastavama i transparentima, kao i da neki od njih bacaju gume ispred ulaza u zgradu EU.U Briselu se danas održava sastanak ministara poljoprivrede Evropske unije..

Poljoprivrednici već nekoliko nedelja vode kampanju protiv, kako su rekli, prestrogih evropskih ekoloških pravila i pada prihoda i traže od Evropske unije da se povuče iz sporazuma o slobodnoj trgovini, a konkretno u ponedeljak fokus je na sporazumu Merkosur sa južnoameričkim zemljama, čiji je cilj da dozvoli jeftine proizvode na tržištima drugih.

Poljoprivrednici traže i da se regulišu tržišta kako bi se garantovale fer i stabilne cene, puna poljoprivredna i prehrambena politika za podršku agroekološkim praksama i prilagođavanje uredbe o azotu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR