Glas Javnosti

HAOS U BRAZILU! DEMONSTRANTI UPALI U ZGRADU KONGRESA: Predsednik Da Silva naredio zatvaranje centra Brazilije i angažovao gardu! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Stotine pristalica bivšeg brazilskog predsednika Žaira Bolsonara upale su danas u zgradu Kongresa u glavnom gradu Braziliji, sukobivši se sa policijom.

Demonstranti su pokušali da uđu i u Vrhovni sud i Predsedničku palatu. Predsednik Luis Inasio Lula da Silva nije bio u palati.

Hiljade demonstranata zaobišlo je bezbednosne barikade, popeli se na krovove, polomili prozore i upali u sve tri zgrade, koje su povezane preko ogromnog trga Tri sile u Braziliji.

Policija je upotrebila suzavac i biber sprej u pokušaju da zaustavi demonstrante, prenose lokalni mediji.


Demonstranti u žutim i zelenim majicama napali su nekoliko policijskih vozila koja obezbeđuju zgradu, prenela je agencija EFE.

Takođe su uništili zaštitnu barijeru koja vodi do zgrade parlamenta.

„Žestoko odbacujem ove antidemokratske poteze koji hitno moraju da budu sankcionisani“, rekao je predsednik Senata Senata Rodrigo Pačeko na Tviteru.

Neki pozivaju na vojnu intervenciju kako bi se krajnje desničar Bolsonaro vratio na vlast.

Ovi incidenti podsećaju na invaziju na američki Kapitol 6. januara, na šta su mnogi politički analitičari i pravosuđe Bolsonaro upozoravali mesecima. Ali u ovom slučaju je verovatno da su Kongres i Vrhovni sud imali ograničen broj zaposlenih u zgradama u nedelju.

Bolsonarove pristalice protestuju protiv Luline izborne pobede od 30. oktobra, blokirajući puteve, paleći vozila i okupljajući se ispred vojnih zgrada, tražeći od oružanih snaga da intervenišu. Mnogi su verovali da su izborni rezultati lažni ili nepouzdani.

„Ovaj apsurdni pokušaj da se njihova volja nametne silom neće prevladati“, rekao je ministar pravde Flavio Dino na svom Tviter nalogu.

„Vlada Federalnog okruga je osigurala da će biti pojačanja. A snage kojima raspolažemo su na delu.”

Predsednik Senata Rodrigo Pačeko rekao je da je u stalnom kontaktu sa guvernerom Brazilije Ibaneisom Rošom i da je ceo policijski aparat mobilisan da kontroliše situaciju.

Bolsonaro, koji je doleteo u SAD uoči Luline inauguracije, još nije osudio niti komentarisao situaciju koja je u toku.


Brazilski predsednik Lula Inasio da Silva ocenio je da su večerašnji događaji u Brazilu "varvarski" a pristalice Žaira Bolsonara koji su upali u državne institucije uključujući Kongres nazvao je "fašistima".

"Ovi su uradili sve ono što je gnusno u politici, napali sedište vlade, sedište Kongresa i sedište Vrhovnog suda kao pravi vandali uništavajući sve što im se našlo na putu", rekao je Lula na konferenciji za medije u Ararakvari u Sao Paolu.


On je dodao da će svi oni koji su se tako ponašali "biti pronađeni i kažnjeni", prenosi CNN.

"Demokratija garantuje pravo na slobodno izražavanje, ali takođe zahteva od ljudi da poštuju institucije. Ovo što su oni danas napravili nema presedana u istoriji zemlje. Za to moraju biti kažnjeni.

Predsednik je naložio angažovanje nacionalne garde kako bi se ponovo uspostavio red i mir u prestonici.

Takođe je naredio da se zatvori centar Brazilije, uključujući glavne saobraćajnice koje vode do državnih institucija u narednih 24 sata.

Pristalice bivšeg predsednika Žaira Bolsonara upale su danas u Kongres, Vrhovni sud i predsedničku palatu. Policija je upotrebila suzavac ali to nije bilo dovoljno da spreči upad demonstranata u vladine institucije.



Glas javnosti/Telegraf

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR