Glas Javnosti

HAOS NA HAVAJSKOM AERODROMU: Tokom rutinske kontrole prtljaga pronašli protiv-avionsku municiju

Svet
Autor: Glas javnosti

Zbog ovog incidenta međunarodni aerodrom Inouje Honolulu na Havajima bio je zatvoren nešto više od dva sata.

Prostorija za proveru prtljaga na međunarodnom aerodromu Danijel K. Inouje, poznatom i kao aerodrom Honolulu (HNL) na Havajima bila je zatvorena više od dva sata nakon što je u prtljagu jednog putnika pronađena protiv-avionska municija.

Do otkrića je došlo u ranim jutarnjim satima 8. decembra, kada su u 5.30 skeneri na aerodromu registrovali nedozvoljene predmete u koferu jednog putnika, javila je lokalna TV mreža.


Prema dostupnim informacijama, zgrada aerodroma je u odmah zatvorena,  a više vladinih agencija i kontra-diverziona ekipa Američkog ratnog vazduhoplovstva (USAF) odgovorila je na poziv zvaničnika na Aerodromu.

Pripadnici američke vladine agencije zadužene za bezbednost u transportu (TSA - Transport Security Agency) otkrili su u prtljagu protiv-avionski projektil kalibra 0.50 (12.7 mm).

Ispostavilo se da je jedan putnik u termosu pokušao da prokrijumčari protiv-avionsku municiju verovatno iz Drugog svetskog rata.

Bez obzira na prirodu incidenta i stepen opasnosti, prostorija za proveru prtljaga bila je evakuisana, a kancelarija šerifa  policije Honolulua saopštila je da je o čitavom slučaju obavestila kontra-diverzioni tim USAF koji je izašao na lice mesta i "bezbedno uklonio pronađenu municiju".

Aerodrom je vraćen u uobičajeni režim rada u 7:30 ujutro.




Ovo nije prvi put da agenti TSA pronalaze municiju ili oružje kod putnika ili u njihovom prtljagu, ali se prvi put dogodilo da je pronađena - protiv-avionska municija.

Interesantno je da je istog dana kada se desio incident na aerodromu Honolulu, na nacionalnom aerodromu Ronald Regan u Vašingtonu (DCA) zaustavljen putnik sa napunjenim pištoljem kalibra 9mm. To je, inače, bio 34 put da su na aerodromu nazvanom po glumcu i bivšem predsedniku SAD pronašli oružje kod putnika - u ovoj godini.


Glas javnosti/ T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR