Glas Javnosti

Han: Evropa će morati da se preispita, neće biti nove krize

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropski komesar za finansije Johanes Han smatra da će EU morati da se preispita u nekim oblastima, kako bi u kritičnim sektorima bila nezavisnija.

Han je, u intervjuu bečkom dnevniku "Kronen cajtung", na pitanje šta je EU konkretno u aktuelnoj situaciji uradila, kazao da je, pošto su mnoge države zatvorile svoje granice, obezbeđen neometani transport namirnica i medicinske opreme širom EU.

- Time smo osigurali da su supermarketi puni. Istovremeno smo u Evropi uspešno podigli proizvodnju medicinske opreme. Organizujemo i zajedničke nabavke kako bi došli do hitno potrebne medicinske opreme po dobrim uslovima - objasnio je on.

Na konstataciju da je to tako zato što se dobija ta oprema jeftinije iz Azije, što se sada sveti, kazao da je to tako, i da je neophodno preispitati stvari, kako bi EU bila nezavisnija u kritičnim oblastima.

- Trudimo se sada da postignemo da Indija odustane od svog monopola na Paracetamol - rekao je Han.

Na utisak da svaka nacionalna država na svoj način vodi borbu protiv korona krize, Han je podsetio da zdravstvena politika i civilna zaštita ne spadaju u zadatke EU.

- Postoji, međutim, mnogo mogućnosti u kojima Evropska komisija može dodatnim merama da pomaže, u koordinaciji, preko finansiranja iz budžeta Unije pa do pregovora sa Kinezima, koji radije razgovaraju sa jednom osobom nego sa više zemalja - objasnio je on.

Što se tiče pomoći ekonomiji u ovo vreme krize kaže da je EU olabavila stroga budžetska pravila, i dozvolila državnu pomoć do kraja godine.

- Tu smo brzo delovali. Za preduzeća je sada dozvoljena dotacija do jednog miliona evra iz nacionalnog budžeta bez kršenja zakona o pomoći. Dodatno je na raspolaganju 37 milijardi evra iz strukturnih fondova EU, koji nisu korišćeni do sada. Ne sme se zaboraviti i da celi budžet čini samo jedan odsto BDP-a država, a da su nacionalni budžeti na do 50 odsto. Zato je Evropska centralna banka sa 750 milijardi evra rasteretila finansijska tržišta, što je sprečilo pad na berzama - dodao je on, prenose Nezavisne novine.

Na konstataciju da će sve to voditi ka povećanju budžetskih deficita, pre svega visoko zaduženih zemalja kao što je Italija i pitanje da li sledi nova evro-kriza, rekao je da to nije tako i da je EU dobro postavljena.

Ono što bi mogao biti problem, kako je naglasio, jesu države van Evrozone.

Izvor: B92

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR