Glas Javnosti

Hakerski napadi u Grčkoj poremetili ispite u srednjim školama

Svet
Autor: Glas javnosti

Grčko Ministarstvo obrazovanja našlo se na meti sajber napada koji je opisan kao najopsežniji u istoriji zemlje, sa ciljem da se onemogući centralizovana platforma za ispite u srednjim školama.

U saopštenju Ministarstva navodi se da se distribuirani napadi uskraćivanja usluge ili DDoS, koji imaju za cilj da preplave platformu, dešavaju danas drugi dan zaredom.

U napadu su učestvovali računari hakera iz 114 zemalja, što je izazvalo prekide i kašnjenja na ispitima u srednjim školama, ali nije oštetilo sistem, navelo je Ministarstvo.


Tužilac Vrhovnog suda naložio je sudsku istragu sajber napada, uz pomoć Odeljenja policije za sajber kriminal.

„Ovo je najgori napad ikada izveden na neku grčku javnu ili vladinu organizaciju”, saopštilo je Ministarstvo obrazovanja, opisujući sajber napade u prethodna dva dana kao „incident velikih razmera i dugotrajnog trajanja”.

Ispiti na kraju godine u srednjim školama u Grčkoj se administriraju pomoću onlajn platforme poznate kao Subject Bank, dizajnirane da se postavi jedinstveni standard širom zemlje, a zbog hakerskih napada studenti su satima čekali početak ispita u učionicama.

Glas javnosti/T01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR