Glas Javnosti
posta

HAKERI NAPADAJU BIBLIOTEKE: Zbog sajber napada zatvorena Nacionalna biblioteka u Pragu

Svet
Autor: Glas Javnosti

Nacionalna biblioteka u Pragu postala je sinoć meta hakerskog napada zbog čega je zatvorena za javnost, a IT stručnjaci sada rade sigurnosne provere. Čitaoci mogu da pozajmljene knjige vrate u biblioteku samo u njenom glavnom dvorištu u kompleksu praškog Klementinuma, gde se nalazi jedna od najstarijih biblioteka u Češkoj.

Portparol biblioteke Irena Manakova rekla je za agenciju ČTК, da je nakon što je sajber napad otkriven biblioteka isključila ključne sisteme i da sada stručnjaci rade na njihovoj sigurnoj restauraciji.  Rukovodstvo Nacionalne biblioteke podnelo je krivičnu prijavu protiv nepoznatog, N.N. izvršilaca ovog hakerskog napada, a prijavu su podneli i Nacionalnoj kancelariji za kibernetičku i informacionu sigurnost (NUKIB), dodala je ona.

Ukazano je da postoje neke digitalne baze podataka koje čitaoci mogu da koriste, poput Nacionalne digitalne biblioteke.

Uveče je biblioteka na Tviteru objavila da se neće otvoriti u sredu zbog napada. "Obavestićemo vas o ponovnom otvaranju. Možete da koristite neke mrežne usluge i digitalne biblioteke, na kojima uspevamo da nastavimo da radimo. Izvinjavamo se zbog komplikacija i obavestićemo vas o razvoju situacije na društvenim mrežama", saopštila je Nacionalna biblioteka koja trenutno ima oko 30.000 čitalaca.

 

"Mogu da potvrdim da smo od Nacionalne biblioteke dobili izveštaj o incidentu u oblasti sajber bezbednosti. Međutim, s obzirom na poverljivost, ne možemo da pružimo dalje informacije", izjavio je za  ČTК portparol NUКIB  Jirži Taborski (Jiri Taborsky).

Nacionalna biblioteka (NК) je jedna od najstarijih čeških javnih biblioteka, koja upravlja najvećim bibliotečkim fondom u zemlji. Sedište joj je u Кlementinumu u Pragu, a osnovalo ga je Ministarstvo kulture. NК je centar bibliotečkog sistema i upravlja zbirkom istorijske i savremene literature sa više od šest miliona dokumenata, a godišnje njen fond poraste za oko 70.000 naslova. U njoj se čuva i više od  16.000 starih rukopisa i rukopisnih knjiga, uključujući retki Višehradov kodeks iz 1086. Vrednost  ovog bibliotečkog fonda meri se milijardama čeških kruna.

Česte mete hakera u Češkoj Republici su medicinske ustanove i pojedine institucije države.  Prema sigurnosnoj kompaniji Ček Point (Check Point), broj iznuđivačkih hakerskih napada u Češkoj povećan je za 259 posto od početka godine. Najveći broj ransomvare-a, odnosno iznuđivačkih napada na svetu, cilja zdravstvenu zaštitu, u proseku 109 napada po organizaciji nedeljno.

 

Nakon toga slede sajber napadi na javne službe sa 59 napada, a osiguravajuća društva i advokatske kancelarije dožive u proseku 34 napada nedeljno po firmi. Prema Check Pointu, uticaj ransomvarea na češke kompanije trenutno je više nego dvostruko veći od globalnog proseka.

Ove godine hakerski napadi u Češkoj uključuju, na primer, napad na sistem javne uprave, kada su u martu, između ostalih, na meti bile gradska skupština u Pragu, kao i Ministarstvo rada. Istog meseca hakeri su napali tri privatne klinike u centru Praga. Кako prenose domaći mediji, hakeri su ubrzo napali i medicinsku ustanovu Ministarstva unutrašnjih poslova koja ima osetljive podatke o pripadnicima snaga bezbednosti. U martu su hakeri napali računarske sisteme Uprave železnica i Čeških železnica. Nisu, međutim, ugrozili bezbednost na šinama.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR