Glas Javnosti

Gutereš pozvao Rusiju da vrati na snagu prehrambeni sporazum

Svet
Autor: Glas javnosti

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je Rusiju da se vrati ispunjavanju crnomorske inicijative, ističući da su i Ukrajina i Rusija veoma važne za globalno prehrambeno tržište.

Nedugo po isteku crnomorske inicijative generalni sekretar UN je uputio posmo predsedniku Rusije Vladimiru Putinu s predlozima u vezi sa sporazumom. Prema Guterešovim rečima, Rusija i Ukrajina su važne za globalnu prehrambenu bezbednost, jer obezbeđuju oko 30 odsti svetskog izvoza pšenice i ječma, petinu izvoza kukuruza i više od 50 odsto suncokretovog ulja.


„I dalje se zalažem za doprinos neometanom pristupu prehrambenih proizvoda i đubriva, kako iz Ukrajine, tako i iz Rusije, na globalno prehrambeno tržište, kao i za osiguravanje prehrambene bezbednosti koju zaslužuje svaki čovek. Pozivam Rusiju da se vrati ispunjavanju crnomorske inicijative u skladu s mojim poslednjim predlogom. Pozivam svetsku zajednicu da se ujedini radi usvajanja efikasnih odluka u okvirima ovih važnih napora“, rekao je Gutereš na samitu UN o prehrambenim sistemima.

Prema njegovim rečima, crnomorska inicijativa je omogućila da se bezbedno izvozi više od 32 milijarde tona prehrambenih proizvoda na više od hiljadu brodova iz ukrajinskih luka.
„Ta inicijativa, zajedno s našim Memorandumom o razumevanju s Rusijom, koji je trebalo da doprinee izvozu ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva bila je spasonosna za globalnu proizvodnu bezbednost i stabilnost svetskih cena hrane. Cene hrane su pale za 32 odsto u poređenju s prošlogodišnjim maksimumom“, naglasio je Gutereš.

On je dodao da će s prekidom crnomorske inicijative najveću cenu platiti oni koji su najosetljiviji.

„Već vidimo negativan uticaj na svetske cene pšenice i kukuruza, od čega štetu imaju svi“, dodao je Gutereš.

„Prehrambeni sporazum“ je prestao da važi 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju. Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da uslovi sporazuma koji se tiču Rusije nisu ispunjeni, bez obzira na napore UN, jer zapadne zemlje nisu planirale da ispune svoja obećanja.
Nakon prekida funkcionisanja crnomorske žitne inicijative i prekida morskog humanitarnog koridora, svi brodovi koji plove u akvatoriji Crnog mora ka ukrajinskim lukama, od ponoći 20. jula tretiraju se kao potencijalni prevoznici vojnog tereta, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Radikal u 25.07.2023 05:45:40 h
     0 
Ujedinjene nacije nisu podpisnik toga sporazuma. Nešto slično je isti izjavio za Dejtonski.