Glas Javnosti

GRČKO OSTRVO KRIT pogođeno serijom ZEMLJOTRESA, tlo u EGEJU ne miruje!

Svet
Autor: Glas Javnosti

Grčko ostrvo Krit rano jutros pogođeno je serijom zemljotresa, od kojih je najjači bio 4,3 stepena Rihterove skale

Epicentar zemljotresa bio je 29 kilometara jugoistočno od Irakliona i osetio se na ostrvu Krit.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Cypriumnews (@cypriumnews)


Zatim su usledila još tri potresa jačine oko 2,3 stepeni  - prenosi ANA.

Za sada nema izveštja o eventualnoj šteti.

Šta dovodi do zemljotresa?

Sezmiolozi su već neko vreme upoznati sa fenomenom elektromagnetnih anomalija u podzemnim elektronskim poljima, koje se javljaju čak i nekoliko nedelja pre zemljotresa.

Nova istraživanja ukazuju na to da su razlog gasovi zarobljeni ispod zemlje - koji traže bilo kakvu pukotinu kako bi izašli na površinu i time nastaju podrhtavanja tla.

Gasovi su zatvoreni u kamenoj "pećini" gde nepomični kameni slojevi koji gas drže zatvorenim počinju da se pomeraju se i otvaraju pod naletom gasa  - navodi Sajens Alert.

Kada pećina "pukne" i pritisak padne, metan i ugljen dioksid koji su do sad bili zatvoreni u podzemnim vodama počinju da se šire i prave eksploziju.

-Valjanost rezultata potvrđuje hipotezu. Interakcija oštećenog kamena sa gasom, duboko u zemljinoj kori tokom kvazi-statičnih pukotina možda igra veliku ulogu u stvaranju elektromagnetskih anomalija pre zemljotresa"- naveli su naučnici u istraživanju.

Mogućnosti predviđanja potresa hipotetički je moguća, te se naučnici nadaju da će uskoro biti u stanju da predvide zemljotres , tako što će pratiti elektromagnetni signal zemljine struje.

To bi bilo moguće postavljenjem čeličnih cevi za vodu duboko pod zemlju, koje bi služile kao odličan sprovodnik za struju i mogle bi da nagoveste elektromagnetne nestabilnosti duboko ispod površine Zemlje.

(Glas Javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR