Glas Javnosti

Грчка заоштрила граничну контролу због вируса и миграната

Svet
Autor:

Влада Грчке је данас одлучила да заоштри граничну контролу шро је објаснила повезавши проблеме прилива избеглица и опасности од новог коронавируса.

То је одлучено на предлог премијера Киријакоса Мицотакиса који се позвао на Уредбу Европске уније из 2016. године о граничној контроли као мери за спречавање претње јавном здрављу, преносе атински медији.

Мицотакис је о заоштравању граничне контроле вец́ обавестио Европску унију и на седници Владе данас рекао да ЕУ ту грчку одлуку "мора да третира као меру заштите здравља читаве Европе".

Ради се углавном о пооштравању контроле путника који нису држављани ЕУ, а улазе у Шенгенски простор.

Мицотакис је наложио Министарству трговачке морнарице и шефу Обалске страже да "значајно повец́ају" број пловила и патрола код острва источног Егеја, ка Турској, одакле долазе избеглице.

Уз то ће се повец́ати гранична контрола и на копну.

Такође се покрец́е међународна кампања на језицима етничких група које долазе у Грчку, уз упозорење да она "више не може да прихвата илегални улазак". Та упозорења ће се објављивати и у земљама из којих долазе мигранти.

По речима Мицотакиса, све то у пракси значи да Влада "надограђује граничну контролу у највец́ој могуц́ој мери".

Државни министар, уз премијера, Јоргос Герапетритис, рекао је данас у Скупштини Грчке да је "логика отворених граница престала са овом владом" и оптужио за ту праксу левичарску СИРИЗУ која је раније била на власти.

На мети мера о којима је Мицотакис говорио у свом извештају на седници Владе, посебно су странци из Ирана и Авганистана које је повезао са преношењем коронавируса.

Мицотакис је нагласио: "Миграције сада попримају нову димензију, пошто токови ка Грчкој укључују људе из Ирана где је много случајева коронавируса, и многе који пролазе кроз Авганистан".

Грчка острва, рекао је он, која су "вец́ оптерец́ена проблемима јавног здравља" због масовног дуготрајног присуства миграната, "морају бити дупло заштиц́ена... Једноставно речено: дајемо све од себе да избегнемо појаву вируса, нарочито тамо".

Влада је уз то забранила одржавање пролећних карневала широм Грчке, а Министарство финансија најавило мере за подршку привредницима на основу стварних губитака које би могли имати због епидемије коронавируса.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR