Glas Javnosti

Грчка уводи мере против миграната, ситуација у Идлибу се не смирује

Svet
Autor: RTS/pixabay

Све су веће тензије на граници Турске и Грчке пошто је влада у Анкари одлучила да пусти мигранте преко своје границе. Скоро 10.000 људи је у последња 24 сата покушало да пређе границу, али је грчка полиција то спречила и ухапсила 73 мигранта. И поред резервисаног става Европске уније и НАТО-а, турска војска је наставила акције у сиријској покрајини Идлиб.

 Турска тврди да је земљу већ напустило више од 76.000 нелегалних миграната. Заседао је и грчки Национални савет за безбедност. Данас ће ванредно заседати Европска комисија.

Портпарол грчке владе Стелиос Пецас истакао је да је тренутна ситуација озбиљна и представља претњу по националну безбедност Грчке.

"Последњих дана Грчка је под притиском због организованог, масовног, координисаног и изненадног кретања становништва према нашим копненим и морским границама. То кретање усмерава и координира Турска", рекао је Пецас.

Навео је да је Национални савет за безбедност донео више одлука.

"Као прво, нашу источну копнену и морску границу бране војне и безбедносне снаге у највећем могућем броју. Као друго, привремено суспендујемо пријем захтева за визе и то ће трајати месец дана, а важи за све који улазе у Грчку илегално. Као треће, одмах ћемо враћати оне који уђу у Грчку илегално, и то у земљу где су стигли а нису регистровани", објаснио је Стелиос Пецас.

Мигранти се искрцали на три грчка острва 
Тензије су посебно велике на острву Лезбос где је локално становништво спречило да се мигранти са чамца искрцају у једну малу луку.

Том приликом један страни новинар је пребијен, а грађани острва су викали "Одлазите" и "Вратите се назад у Грчку".

Више од 500 миграната ипак се искрцало на три острва - Лезбос, Хиос и Самос, близу турске обале, и то за само неколико сати, упркос појачаним граничним патролама, подаци су грчке полиције.

"Сада је већ огроман број полицајаца на граничном прелазу. Губимо наду да ће нас пустити да уђемо. Позивамо Уједињене нације да нам помогну јер је овде трагична ситуација", рекао је Ахмед Абдулах, избеглица из Сирије

Ум Мустафа из Ирака нада се бољем животу за себе и своју децу. Каже да у Турској немају будућност ни наду.

И поред резервисаног става Европске уније и НАТО-а, турска војска је наставила акције у сиријској покрајини Идлиб. У нападу дроном, убијено је 19 сиријских војника који су били у конвоју и у војној бази, а оборена су и два сиријска борбена авиона.

Русија, кључници ослонац сиријске владе, упозорила је да не може да гарантује безбедност турских авиона над ваздушним простором Сирије.
 
 
 
 
 
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR